Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Belastingontduikers in paniek: elke derde Duitse auto smokkelt contant geld uit Zwitserland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Belastingontduikers in paniek: elke derde Duitse auto smokkelt contant geld uit Zwitserland

Steeds meer Duitse belastingontduikers halen hun Zwitserse bankrekeningen leeg. Daarvoor moeten ze een flinke trukendoos open trekken. Douaniers ontdekken steeds vaker stapels contant geld of sleutels van bankkluisjes die over de grens worden gesmokkeld.

In de Duits-Zwitserse grensregio hebben de douaniers steeds vaker beet. “Bij elke derde auto vinden we wel wat”, vertelt Hagen Kohlmann van het douanekantoor in Ulm tegen WirtschaftsWoche. Hij is verantwoordelijk voor de landendriehoek Duitsland-Oostenrijk-Zwitserland. Behalve het aantal delicten stijgt ook de hoeveelheid geld dat wordt gesmokkeld. Volgens Kohlmann zijn het steeds vaker bedragen met 6 nullen. Het maximum bedrag dat je niet hoeft aan te geven bij de grens ligt binnen de EU op 10.000 euro.

Trukendoos

Alleen al in 2013 hebben Duitse douaniers het recordbedrag 573 miljoen euro zwart geld opgevist. In 2012 was dat nog 9,3 miljoen euro. Sinds de Duitse fiscus de jacht op de belastingontduikers heeft geopend, geven meer mensen zichzelf aan dan ooit. Het berechten van de bekendste belastingzondaar van Duitsland Uli Hoeneß heeft de paniek nog meer verhoogd. Ook werkt Zwitserland beter mee met de Duitse justitie om fraude op te sporen.

Bij het terughalen van van het zwarte geld naar Duitsland, halen veel mensen de gekste trucs uit. “We stuiten steeds vaker op auto’s met vier of zelfs vijf inzittenden waarvan eenieder 9.800 of 9.900 euro bij zich heeft”, vertelt de douane. Een boete wordt dan niet uitgedeeld, er gaat wel een telefoontje naar de belastingdienst om de zaak eens beter te onderzoeken.

Bankkluisjes

Ook andere dingen worden aan de grens steeds vaker gevonden. Bijvoorbeeld sleutels van bankkluisjes. Het is een indicatie dat mensen het geld van de rekening halen en dan maar tijdelijk in de kluisjes hebben gestopt.

Duitsers die proberen hun zwarte geld uit Zwitserland via Oostenrijk naar eigen land proberen te slepen, worden volgens de Oostenrijkse douane ook steeds vaker gesnapt. Volgens WirtschaftWoche worden vooral Duitse auto’s streng gecontroleerd. In 2013 stuitte de douane op een miljoen euro in contanten, dat is het dubbele van het jaar er voor.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: