
Duitse bedrijven doen bijzonder vaak overnames in Rusland. Dat deden beursgenoteerde bedrijven uit de Dax en MDax de afgelopen 10 jaar zeker 111 keer. In totaal was daar een bedrag van zo’n 10 miljard euro mee gemoeid. Dat blijkt uit een analyse van Handelsblat in samenwerking met advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer.
Rusland gelijk met Frankrijk
Het aantal Duits-Russische deals is daarmee net zo hoog als tussen Duitsland en zijn grootste handelspartner Frankrijk. Die beide landen steken met kop en schouders uit boven andere belangrijke buurlanden en EU-partners als Italië, Zwitserland, Spanje, Polen en Nederland. Rusland is zelfs veel geliefder dan China, een land dat door veel Duitsers als de belangrijkste opkomende markt wordt gezien. Op de lijst met buitenlandse overnames door Duitse bedrijven staat Rusland 4e en China 9e.
President Poetin toont zich galant voor bondskanselier Merkel.
Punctueel en betrouwbaar
“Rusland is voor Duitse bedrijven één van de belangrijkste markten”, zegt Freshfields-partner Michael Schwartz in Handelsblatt. De bedrijven hebben de naam ‘punctueel, betrouwbaar, gedisciplineerd en nauwkeurig’ te zijn. Dat zijn misschien geen harde criteria, “maar bij beslissingen om ergens in te investeren spelen deze deugden een doorslaggevende rol”, stelt Schwartz.
De analyse toont waarom het Duitse bedrijfsleven in tegenstelling tot veel politici en maatschappelijke organisaties geen harde maatregelen wil tegen Rusland. Sterker nog, de topmannen van Siemens en Deutsche Bahn zien geen kwaad in het aanhalen van de banden met Rusland, terwijl bondskanselier Merkel verbeten telefoneert met president Poetin.
Duitslandnieuws over het Oekraïne-conflict:
- Zeven Duitse vrienden van Poetin: van Siemens-topman Kaeser tot Helmut Schmidt »
- Duitse bedrijven vrezen handelsoorlog met Rusland en trekken hun geld terug »
- Als Rusland de gaskraan dichtdraait, leunt Duitsland vooral op Nederland »
- Oekraïne-crisis: pacifistisch Duitsland moet met de billen bloot »