Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Er zit een luchtje aan de Duitse toilettenbranche - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Er zit een luchtje aan de Duitse toilettenbranche

Een Duitse toiletkoning pleegde op grote schaal fraude. Openbare toiletten zijn een schmutzige business, blijkt tijdens zijn proces. Hij liet mensen met een uitkering officieel 1,5 uur per dag toiletten schoonmaken. De Duitse justitie beschuldigt de ondernemer van loondumping, belastingontduiking en fraude.

Dacht je dat het geld dat je in een Duits openbaar toilet op het schaaltje bij de uitgang laat kletteren naar de man of vrouw ging die de toiletten schoonmaakt? Mis. Een rechtszaak in Duitsland tegen een toiletondernemer brengt aan het licht dat er veel niet pluis is in deze branche, meldt Z24.

Schaaltje regelmatig legen

Zo blijken openbare gelegenheden zoals warenhuizen en winkelcentra van bijvoorbeeld Karstadt en Kaufhof hun toiletten te hebben uitbesteed aan bedrijfjes, die uitsluitend verdienen aan de ‘fooi’ die gebruikers achterlaten. De bedrijfjes zetten meestal uitkeringsgerechtigden in als toiletmijnheer of -juffrouw, die pas nadat ze een hoog bedrag hebben ‘verdiend’ iets van het fooiengeld mogen houden.

De truc: het schaaltje zeer regelmatig legen. Er mogen vooral niet te veel muntjes op liggen – dan zijn mensen minder snel geneigd iets te geven.

Miljoenen aan premie ontdoken

De rechtszaak in kwestie loopt tegen ene Kai Schmidt, die op zijn hoogtepunt zo’n 120 openbare toiletten in beheer had. Per jaar maakte hij een omzet van drie miljoen euro. Maar tussen 2005 en 2010 zou hij voor 4,7 miljoen euro aan sociale premies en 1,1 miljoen euro aan belastingen hebben ontdoken. Volgens het openbaar ministerie was het in werkelijkheid meer, maar konden ze niet alles bewijzen.

Schmidt had tot wel 600 werknemers in dienst, vooral afkomstig uit Oost-Europa. De meeste ontvingen een uitkering – Schmidt stelde contracten zo op, dat ze niet meer verdienden dan was toegestaan om hun uitkering te behouden. Dat is 100 euro per maand.

Lange dagen

Ze waren officieel slechts anderhalf uur aan het werk, maar maakten in werkelijkheid veel langere dagen – om de schoteltjes regelmatig te legen. Per dag moesten ze ettelijke honderden euro in het laatje brengen. Officieel werden ze enkel betaald voor de kwartiertjes dat ze de toiletten schoon maakten. Maar de momenten dat ze ‘vrijwillig’ het schoteltje met geld bewaakten had ook in het contract gemoeten, zegt de rechter nu.

Dit soort fraude is moeilijk te bestrijden. De Duitse justitie heeft meerdere gevallen in het vizier. In 2011 vond de Duitse FIOD muntjes ter waarde van 40.000 euro in de woning van een toiletonderneemster. Er moest een truck aan te pas komen om het geld in beslag te nemen. Zij werd veroordeeld wegens belastingontduiking, maar was het jaar daarop al weer actief, via zetbazen.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: