Ga naar inhoud

Siemens mag vijfde stroomverbinding voor Tennet aanleggen in de Noordzee

De Nederlandse elektriciteitstransporteur Tennet gunt het Duitse industrieconcern Siemens een vijfde grote offshoreklus. Siemens mag de connectie bouwen van het windmolenpark BorWin3 in de Noordzee naar het Duitse vasteland. De kabel wordt in totaal 160 kilometer lang en verbindt meerdere windparken aan elkaar.

Windpark BorWin3 ligt in Duitse wateren ten noorden van Groningen en krijgt een capaciteit van 900 megawatt. Het is de vijfde order die Siemens van Tennet heeft gekregen om windenergie vanuit de Noordzee aan land te brengen. “BorWin3 zal bijna een miljoen Duitse huishoudens van stroom voorzien”, vertelt Karlheinz Springer, ceo van Siemens Energy Sector. Het park moet in 2019 de eerste stroom gaan opwekken.

De projecten van Tennet en Siemens in de Noordzee. Beeld: Siemens
De projecten van Tennet en Siemens in de Noordzee. Beeld: Siemens

 

De 160 kilometer lange zeekabel zal verschillende windparken aan elkaar verbinden, voordat het aan land komt. Daarvan ligt 130 kilometer in zee, de overige 30 kilometer gaat over land om het eindstation in Emden te bereiken. Onderdeel van het project is de aanleg van een soort transmitterplatform dat de wisselstroom dat door de windmolens wordt geleverd omzet in gelijkstroom. Bij Emden wordt het opnieuw omgezet in wisselstroom. Deze procedure is nodig om onderweg stroomverlies te voorkomen.

Duitslandnieuws over Tennet

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: