Ga naar inhoud

Duitse wapenindustrie vreest afketsen miljardendeal Leopard-tanks met Saudi-Arabië

De Duitse regering denkt er over de verkoop van tanks aan omstreden regimes als Saudi-Arabië te annuleren. Minister van Economische Zaken en SPD-leider Sigmar Gabriel is tegen de miljarden-deal. Deze opstelling kan ook het einde betekenen voor gelijksoortige transacties. Eerder was er ophef toen Duitsland wel tanks verkocht aan Indonesië terwijl Nederland dat niet deed.

Duitsland staat op het punt om 800 tanks aan Saudi-Arabië te verkopen. Maar volgens de krant Bild am Sonntag lijkt de deal met het autoritair geregeerde koninkrijk af te ketsen, omdat minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zich er tegen heeft gekeerd.

Saudi-Arabië doet al een aantal jaar zijn best om Leopard 2-tanks van het Duitse familiebedrijf Krauss-Maffei Wegmann (KMW) uit München en de Düsseldorfse fabrikant Rheinmetall. Voor het land zouden inmiddels al 800 tanks ‘rijklaar gemaakt’ gemaakt zijn, de prijs: 18 miljard euro. Maar bij de veiligheidsdienst (de Bundessicherheitsrat, BSR) dat wapenexporten goed moet keuren, ligt nog geen vergunningsaanvraag.

Omstreden deal

De export van wapens naar Saudi-Arabië is in Duitsland omstreden. Het autoritair geregeerde land stuurde in 2011 tanks en soldaten naar Bahrein om daar een betoging tijdens de Arabische lente keihard neer te slaan. Ook in eigen land handelen de Saudisch met geweld. Critici wijzen er op dat de mensenrechtensituatie in het Arabische land problematisch is.

Indonesië

Eerder ontstond er al ophef toen Duitsland meer dan 100 tanks verkocht aan Indonesië. Het Aziatische land had even daarvoor bot gevangen bij Nederland. De Tweede Kamer verhinderde de al beklonken deal van 200 miljoen euro, omdat er zorgen waren over mensenrechten. De beledigde Indonesiërs kochten uiteindelijk in Duitsland tanks, ‘die niet alleen nieuwer, maar ook nog eens goedkoper waren’. Nederland wist deze tanks uiteindelijk afgelopen najaar alsnog te slijten aan Finland. 

De Finse minister van Defensie Carl Haglun krijgt een schaalmodel van zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert nadat Finland op 20 januari dit jaar tekende voor de koop van 100 Leopard 2A6-tanks.

Partners en concurrenten

De Beierse fabrikant Krauss-Maffei Wegmann (KMW) en Rheinmetall uit Düsseldorf zijn zowel partners als keiharde concurrenten. Wanneer KMW een mega-order uit de Arabische wereld krijgt, dan levert Rheinmetall veel onderdelen om het productieproces te versnellen. Maar de deal met Indonesië werd weer geheel door Rheinmetall binnen gehaald.

De laatstgenoemde fabrikant verkeert ondanks de grootste opdrachten uit hun bedrijfsgeschiedenis in de rode cijfers. Wanneer minister Gabriel de overeenkomst daadwerkelijk kan tegenhouden, is dit een flinke streep door de rekening van de wapenfabrikant.

Duitslandnieuws over defensie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: