Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Berlijn teleurgesteld over terugtrekken van Alliander bij aanbesteding gasnet - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Berlijn teleurgesteld over terugtrekken van Alliander bij aanbesteding gasnet

Er komt geen Nederlands tintje aan het Berlijnse stroomnet. Exploitant Alliander doet niet meer mee aan de aanbesteding van de stad Berlijn. De terugtrekking leidt tot teleurgestelde gezichten in de Duitse hoofdstad. "Alliander bracht transparantie en een frisse wind in het aanbestedingsproces", aldus een lokale politicus.

Energie-experts in Berlijn zijn nogal geschokt. Met het terugtrekken van het Nederlandse Alliander uit de aanbesteding voor het Berlijnse blijven slechts nog twee mededingers over. “Heel teleurstellend”, zegt SPD-gemeenteraadslid Daniel Buchholz tegen Der Morgenpost. “De Nederlanders hebben transparantie meegenomen en lieten een frisse wind waaien.” Het terugtrekken van Alliander kwam onverwachts, nadat aandeelhouders zoals de provincie Gelderland geen voordeel zagen om buiten Nederland actief te zijn.

Begin april liet Alliander daarom weten af te zien van deelname aan de aanbesteding voor het Berlijnse gasnet. Het bedrijf moet zich concentreren op groeimogelijkheden in eigen land. Of Alliander ook nog meedoet aan de aanbesteding van het Berlijnse stroomnet is onduidelijk. Ton Doesburg, bij Alliander verantwoordelijk voor de Duitse activiteiten, noemde de informatievoorziening rond de aanbesteding een probleem.

Krachtcentrale van de Zweeds energiegigant Vattenfall in Berlijn.

“We hebben niet de juiste informatie over het stroomnet”, zei de manager. Het ontbreken van details is één van de redenen waarom hij de sceptische aandeelhouders niet kon overtuigen. Hij kon hen niet precies vertellen welke investeringen nodig zouden zijn de komende jaren in Berlijn.

Berlijn hoopt op Alliander

De twee overgebleven kandidaten zijn Gasag en Berlin Energie, dat in handen is van de stadsdeelstaat. Politici vinden het proces een aanfluiting. “We staan nu eigenlijk met lege handen”, zegt Buchholz.

Ook energie-expert Michael Schäfer van Die Grünen is teleurgesteld over het terugtrekken van de Nederlanders. “We hopen heel erg dat ze nog wel meedoen om het stroomnet.” De Groene politicus hoopt nu net als de SPD dat de energienetten in handen van de stad zelf komen.

Complex

De SPD heeft altijd gesteld dat het beheren van een stroomnet een lucratieve klus is. Maar het weglopen van Alliander toont volgens experts aan dat dit helemaal niet zo is. Een groot netwerk als Berlijn is zeer gecompliceerd en de beheerder is niet zeker van winst, zo klinkt het.

Eerder lukt het een burgerinitiatief dat het stroomnet zelf wilde kopen net niet om voldoende stemmen daarvoor te halen.

Duitslandnieuws over Alliander:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: