Ga naar inhoud

Duitse ingenieur sterft uit: 90.000 technische vacatures per jaar

Een vijfde van alle ingenieurs in Duitsland is ouder dan 55 jaar. En er is nauwelijks instroom van jonge ingenieurs. Daarmee heeft Duitsland de oudste ingenieurs van Europa. Experts op de Hannover Messe waarschuwen: de sector loopt regelrecht in de val van de vergrijzing. Is het einde van de Duitse ingenieur nabij?

Duitsland heeft de oudste ingenieurs van heel Europa. Dat blijkt uit onderzoeken van de Duitse branchevereniging voor ingenieurs VDI en het instituut voor Duitse economie IW. Een vijfde is al ouder dan 55 jaar, aan de andere kant is slechts 18% jonger dan 34 jaar.

Dat zijn de slechtste cijfers binnen Europa. In landen als Frankrijk, Polen, Portugal en Zweden is het aandeel van jonge ingenieurs vaak boven de 40%. VDI-voorzitter Udo Ungeheuer slaat alarm tijdens de Hannover Messe. “Er tikt een tijdbom. Al in het jaar 2020 krijgen we grote problemen door de vergrijzing.

90.000 ingenieurs per jaar nodig

Het Duitse bedrijfsleven heeft jaarlijks 90.000 nieuwe ingenieurs nodig. De helft daarvan ontstaat doordat ingenieurs met pensioen gaan. De overige 45.000 vacatures zijn ontstaan door nieuwe technische ontwikkelingen.

Op de Hannover Messe wordt volop over het begrip ‘Industrie 4.0‘ gefilosofeerd. Maar minstens zo belangrijk is het opleiden van nieuwe techneuten. “Het aantal vacatures voor ingenieurs blijft maar groeien”, zegt Ungeheuer tegen Die Welt. Volgens hem zijn binnen sommige takken zelfs ingenieurs binnen de verkoopafdeling nodig.

De zorgen van Ungeheuer worden bevestigd door cijfers van het economische instituut IW. Van de 100 Duitse afgestudeerden is slechts 19 technisch opgeleid. Dat is dramatisch, aldus de VDI-voorzitter. “We lopen regelrecht in de val van de vergrijzing.”

Op dit moment is het aantal technische vacatures nog overkomelijk, stelt het IW. Volgens het instituut waren er begin 2014 63.700 banen vrij voor ingenieurs. Tegelijkertijd zijn er 27.000 technici werkloos. Dat er überhaupt ingenieurs zonder werk zitten heeft vooral te maken met de regionale vraag en aanbod, aldus experts.

Buitenlanders en vrouwen nodig

IW-baas Hans-Peter Klös denkt dat het tekort moet worden aangevuld met buitenlandse ingenieurs. “Duitsland moet studenten uit andere landen aantrekken. Inmiddels komen al 160.000 ingenieurs in Duitsland uit een ander land. Dat is bijna 10%.” Uit cijfers van IW blijkt dat de Duitse arbeidsmarkt geliefd is bij technische vakmensen uit China en Iran. Ook hoopt hij vrouwen te interesseren voor het technische vak.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: