Ga naar inhoud

Duitsland predikt ‘Industrie 4.0’, maar zet zelf pas aarzelend de eerste stappen

Intelligente fabrieken waar machines voor zichzelf denken. In Duitsland wordt dit 'Industrie 4.0' genoemd. Daarin schuilt de belofte dat de industrie overgaat in een nieuwe fase. Hoewel zeer gepusht door de overheid, zijn de meeste Duitse bedrijven zelf nog lang niet klaar voor de toekomst.

Er zijn intussen wel 134 definities van het begrip ‘Industrie 4.0’. Dat stelt in ieder geval brancheorganisatie Bitkom. De gemeenschappelijke deler: het bedrijfsleven zal er in de nabije toekomst totaal anders uit komen te zien doordat machines en producten met elkaar in verbinding komen te staan. Het resultaat is een intelligente fabriek die de huidige gang van zaken totaal zal veranderen.

Volgens de definitie van 4.0, begint de industrie bij 1.0 met de uitvinding van de stoommachine, 2.0 was de overgang naar de lopende band, 3.0 de intrede van automatisering en dan vervolgens moeten bij de vierde stap machines zichzelf op elkaar kunnen afstemmen. De mens verdwijnt op de achtergrond.

Miljarden profijt van 4.0

Dit principe is het Leitmotiv op de Hannover Messe. Het kan voor Duitsland namelijk veel opleveren berekende het Fraunhoferinstituut; een bruto bedrag van 267 miljard euro in 2025. Zes branches spelen er een hoofdrol in; machinebouw, de auto-industrie, elektrotechniek, landbouw, de ict en de chemie.

Siemens steelt dit jaar in Hal 18 de show met een robot.
Siemens steelt dit jaar in Hal 18 de show met een robot.

De machines doen het werk, maar er gaan geen arbeidsplaatsen door verloren, stelt Hannes Hesse van de brancheorganisatie voor Duitse machinebouw VDMA in Die Welt. “De fabriek zonder mensen zal er niet komen.” Wel ziet hij een grote behoefte aan hoog gekwalificeerde vakmensen.

Geen revolutie

De weg er naartoe slaat Duitsland sluipenderwijs in. “Industrie 4.0 komt niet met een grote knal binnen”, zegt Hesse. Het is veel meer een proces, maar wel één die intussen binnen handbereik komt, zegt hij. “Het ontwikkelt zich nu van de theorie naar de praktijk. De toekomst begint nu.”

Eerste stappen worden nog gezet

Toch lopen veel Duitse bedrijven nog achter als het gaat om het gebruik van deze technologie. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit van Potsdam in samenwerking met softwarebedrijf SAS. Hieruit blijkt dat Duitsland veelal nog in de fase zit dat de mogelijkheden worden onderzocht, maar dat er nog geen concrete stappen zijn gezet. Een derde van de gevraagde bedrijven maakt gebruik van data die machines en sensoren hen ter beschikking stellen.

Bovendien gebeurt dat redelijk incidenteel en is het nog maar weinig opgenomen in de bedrijfsstrategie. “Het grootste deel van de fabrieken is nog niet klaar voor Industrie 4.0”, zegt onderzoeker Wolf Lichtenstein, eveneens tegen Die Welt. Vooral het mkb is er nog niet aan toe. Dat is niet verrassend, zegt Wolfgang Dorst van Bitkom. “Het gebruik er van zal niet direct revolutionair toenemen. Het zal zich eerder de komende jaren als een soort evolutie ontwikkelen.”

Duitslandnieuws over Industrie 4.0

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: