Ga naar inhoud

FDP-leider Christian Lindner: We kunnen leren van D66

De Duitse liberale partij FDP was bij de afgelopen verkiezingen de zondebok voor zo'n beetje alles wat fout was in Duitsland. Met de nieuwe leider Christian Lindner worden de wonden gelikt. Hij moet de murw geslagen liberalen oprichten voor de komende Europese Parlementsverkiezingen. Duitslandnieuws sprak met Lindner over hoe hij de FDP denkt te redden.

Het zal toch niet? Bij de afgelopen Bondsdagverkiezingen hield er niemand werkelijk rekening mee dat de FDP werkelijk uit het parlement zou verdwijnen. Het gebeurde wel. Een harde klap hadden de liberalen wel verwacht, maar dit niet. Partijleider en politiek veteraan Rainer Brüderle trok wit weg toen de vernietigende uitslag de zaal binnen dreunde. Met knikkende knieën en tranen in de ogen verliet hij het podium.

De partij had alle profiel verloren. De kiezer zag geen liberalen, maar een stel ouderwetse klunzen dat er enkel en alleen zat om de belangen van de industrie te behartigen. En het jeugdige elan van vice-bondskanselier en minister van Economische Zaken Philipp Rösler werd weggehoond. Onervaren en incompetent, zo herhaalden de commentatoren. Hij en de partij werden een geliefd doelwit voor satirische programma’s. Het leek wel of alles wat er mis ging werd afgeschoven op de FDP. Zo droegen de liberalen de zonden de woestijn in die door Angela Merkel waren begaan.

De FDP is verdwenen uit de Bondsdag. Zijn er nog liberalen in Duitsland?

Jazeker. Heel veel Duitsers herkennen onze kernwaarden. We staan voor een hoge mate van zelfbeschikking, maar ook voor tolerantie. Ik kan dus wel zeggen dat we in september niet zijn afgestraft om onze standpunten, maar omdat mensen de liberale standpunten niet meer bij ons herkenden. We waren niet geloofwaardig meer. Men zag ons als een partij die enkel opkwam voor advocaten, apothekers en architecten. Maar het liberalisme is er juist voor iedereen.

Hoe kan dat? Is de FDP zelf dan niet meer liberaal?

Jawel, maar we hebben dat de laatste jaren onvoldoende laten zien. Daarom zijn we na de nederlaag ook teruggegaan naar onze fundamenten. We moeten ons anders presenteren. We moeten laten zien dat we staan voor een stabiele financiële politiek, voor beter onderwijs. Dat associeerden veel mensen niet eens meer met de FDP. Dat is heel erg. We moeten dus het vertrouwen terugwinnen en dat heeft tijd nodig.

Hoe wilt u dat doen, het vertrouwen terug winnen?

Ik ga veel het land in om te spreken voor kleine groepen. En vergis je niet, die bijeenkomsten worden zeer goed bezocht. Ik spreek dan voor zo’n 250 man, en we praten over waar we vandaan komen en waar we naartoe moeten.

En waar moet het naartoe met de FDP?

Ik ben nu lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen. En ik wil onze houding duidelijk maken; wij willen Europa. Dat blijkt maar weer eens uit de situatie met Rusland. Dus niet de romantische vlucht naar het geloof in de nationale staat van de AfD en ook niet de oude linkse ideeën van de sociaal-democraten. De FDP staat voor een pragmatisch realistische koers. Dat betekent dat bevoegdheden die nationaal geregeld kunnen worden uit Brussel teruggehaald moeten worden.

Subsidiariteit dus. Dat klinkt als een echt VVD-verhaal.

We werken ook nauw samen met de VVD en ik ken Mark Rutte ook goed. Op 3 april spreekt hij op onze partijbijeenkomst.

D66, ook liberaal, beleefde succesvolle gemeenteraadsverkiezingen. Kunt u daar van leren?

Zeker. Nog niet zo lang geleden beleefde D66 ook zware tijden. Maar Alexander Pechtold zwichtte niet voor populistische politiek. Met een constante realistische boodschap heeft hij de stem van de kiezer teruggewonnen. Dat vind ik erg spannend om te volgen. Vanouds hebben we betere banden met de VVD, maar ik wil graag de contacten met D66 versterken.

Binnen Europa is Guy Verhofstadt de liberale lijsttrekker. In Nederland vinden velen hem te Eurofiel.

Kan zijn, maar hij is wel door Rutte en Pechtold naar voren geschoven. Ik had liever gezien dat we met twee lijsttrekkers de verkiezingen in waren gegaan. Met Verhofstadt als voorvechter van Europa, maar met Olli Rehn aan zijn zijde als de man van de eerlijke financiële politiek. Hij mag dan een Fin zijn, maar hij is als het om begrotingen gaat werkelijk nog Duitser dan onze minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Gaat u het redden tijdens de verkiezingen in mei?

Daar ga ik wel van uit. De polls geven ons nu tussen de 3 en de 5%. Veel meer verwacht ik ook niet. Het zal een tijdje duren voordat we het vertrouwen van de kiezer hebben teruggewonnen.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto