Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
7 dingen die op 1 april in Duitsland veranderen: omkopen strafbaar en vraag makkelijker patent aan - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

7 dingen die op 1 april in Duitsland veranderen: omkopen strafbaar en vraag makkelijker patent aan

Wat hebben Noord-Korea en Duitsland gemeen? Beide landen hebben geen wetten tegen corrupte volksvertegenwoordigers. Aan die omissie is in Duitsland op 1 april een einde gekomen. En dat is niet het enige wat vandaag verandert. Zo wordt de stroom voor veel Duitsers duurder, wordt het eenvoudiger om een patent aan te vragen en mag er minder antibiotica bij dieren worden gebruikt.

Omkopen wordt strafbaar

Het omkopen van een Bondsdaglid is vanaf vandaag strafbaar. De nieuwe wet moet alle corruptie rond volksvertegenwoordigers tegengaan. Er wordt met name gelet op onzuivere verhoudingen met lobbyisten, aldus het ministerie van Justitie. Politici die zich dus laten fêteren ruilhandel spelen met belangengroepen, kunnen vanaf nu achter de tralies verdwijnen met een maximum van 5 jaar.

Het gaat hierbij niet om bijdragen van bedrijven aan de partijkas. Eind vorig jaar werd bekend dat de familie Quandt van BMW meer dan een half miljoen euro naar de CDU had overgemaakt. Ondanks alle kritiek hierop, blijft deze praktijk toegestaan.

Al bijna 10 jaar geleden ondertekende Duitsland een conventie van de Verenigde Naties tegen corruptie. Maar jarenlang blokkeerden politici de uitvoering van die VN-conventie in Duitsland. Daar komt dus nu verandering in. In 170 andere landen is dat al wel gebeurd. Duitsland hoort zolang de conventie niet geratificeerd is nog bij het rijtje landen als Noord-Korea, Syrië en Saudi-Arabië dat de boel nog blokkeert.

Minder antibiotica bij dieren

Vanaf vandaag mag in de veehouderij minder antibiotica worden gebruikt. De nieuwe regels maken het voor veehouders en controleurs mogelijk om de resultaten van bedrijven onderling te vergelijken. Daarmee kan beter beoordeeld worden hoeveel antibiotica daadwerkelijk nodig is. Ook wordt een aantal medicijnen verboden.

Volgens de bond voor milieu- en natuurbescherming (BUND) is in 2012 in Duitsland meer dan 1.600 ton antibiotica gebruikt. Dit verhoogt volgens de belangenorganisatie het risico op meer ziektes. Ook laakte de bond het toedienen van antibiotica aan gezonde dieren. Volgens hen is dan het gevaar groter dat virussen resistent worden tegen de medicijnen, wat weer een groot risico is voor de volksgezondheid.

Bibliotheken kunnen boeken makkelijker digitaliseren

De Duitse regering heeft besloten dat bibliotheken en archieven hun boeken makkelijker moeten kunnen digitaliseren. Vanaf vandaag hebben ze minder last van copyright-rechten. De maatregel is van groot belang voor veel onderzoek dat hier tot gisteren toe erg door werd gehinderd.

Duits patentrecht wordt vereenvoudigd

Het Duitse patentrecht wordt opnieuw ingericht. Het doel is om alles bij het DPMA gebruikersvriendelijker te maken, aldus een parlementariër tegen Die Welt. Het proces dat een aanmelder moet doorlopen moet straks efficiënter en transparanter zijn. Ook worden de regels aangepast aan de Europese wetgeving. Zo wordt het makkelijker om in een andere taal een patent aan te vragen. Met de maatregel hoopt Duitsland dat de waarde van Duitse patenten in Europa toeneemt.

Stroom wordt duurder

Maar liefst 32 Duitse energiebedrijven voeren de stroomprijzen op 1 april op, gemiddeld met 4,5%. Voor een vierpersoons huishouden met een verbruik van 4000 kilowattuur is dat zo’n 44 euro extra. Veel Duitsers zijn door de dure stroom niet meer zo enthousiast over de Energiewende die als oorzaak van de stijging wordt gezien. Vandaag praatte minister Sigmar Gabriel (SPD) van Economische Zaken en Energie over hoe de vast lopende omslag weer kan worden vlot getrokken.

Meer bonuspunten bij de Duitse spoorwegen

De Deutsche Bahn heeft vandaag de voorwaarden voor de bonuspunten veranderd. Veel Duitse en ook Nederlandse reizigers verzamelen punten per gereisde kilometer op een bonuskaart. Voor een gratis enkeltje in de tweede klasse hoeven reizigers vanaf nu nog maar 1.000 punten te sparen in plaats van 1.500. In de eerste klasse is dat 1.500 in plaats van 2.000. Andere voordeeltjes gaan nu juist meer punten kosten. Zo kost een gratis dagkaart nu 2.500 in plaats van 2.000 punten

Mensen in de zorg krijgen beter betaald

De lonen voor verplegend personeel gaan per vandaag met 4,5% omhoog. Duitsland hoopt daarmee meer handen aan het bed te krijgen.

Meer van Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: