Ga naar inhoud

Zeven Duitse vrienden van Poetin: van Siemens-topman Kaeser tot Helmut Schmidt

Waar de Amerikaanse president Barack Obama ferme taal spreekt tegen Vladimir Poetin over de Russische inname van de Krim, klinkt uit Duitsland een veel gematigder geluid uit angst dat de handel met Rusland gevaar loopt. Wie zijn de 'Duitse vrienden van Poetin'? Van Siemens-topman Joe Kaeser tot oud-bondskanselier Helmut Schmidt. Duitslandnieuws zet ze op een rij.

‘Pijnlijk’, zo noemde CSU-politicus Hans Michelbach het bezoek van Siemens-topman Joe Kaeser afgelopen week aan Moskou. Ook Marieluise Beck van Die Grünen veroordeelde het bezoek aan Poetin. “Het bedrijfsleven kan niet zomaar hun eigen belangen volgen. Dat is niet los te zien van de schade die Poetin heeft aangericht.”

‘Putinversteher’

Maar de belangen van Duitsland in Rusland zijn groot. Alleen al de DAX-genoteerde bedrijven hebben 45.000 mensen aan het werk in Rusland. De Russische annexatie van de Krim wordt scherp veroordeeld in Duitsland, ook door bondskanselier Angela Merkel.

Maar vanuit het Duitse bedrijfsleven klinkt een heel andere toon. Zij vrezen dat de handelsbetrekkingen met Rusland gevaar lopen en eisen daarom van de Duitse regering een voorzichtige opstelling. Duitslandnieuws zet een aantal ‘Putinversteher’ – mensen die Poetin begrijpen – op een rij.

1. Helmut Schmidt

“Wanneer u zich in de positie van Poetin zou bevinden, dan zou u waarschijnlijk op een zelfde manier in de Krim reageren, zoals hij gereageerd heeft.”

Citaat uit een interview in Der Zeit waarmee oud-bondskanselier Helmut Schmidt (95, SPD) voor opschudding zorgde. Sancties tegen Rusland vindt hij een ‘dom middel’.

2. Eckhard Cordes

“Er is in het verleden te weinig tussen de EU en Rusland gesproken.”

Eckhard Cordes (63) is voorzitter van de ‘Oost commissie‘ van het Duitse bedrijfsleven. Hij wil de handelsbetrekkingen met Rusland niet in gevaar brengen.

3. Gerhard Schröder

“Kosovo is een blauwdruk voor wat Poetin nu in de Krim doet.”

Gerhard Schröder (69, SPD), oud-bondskanselier en persoonlijk bevriend met de Russische president. De mannen hebben een ‘Herrenfreundschaft’, wat zoveel betekent als een goede verstandhouding tussen echte kerels. Na zijn bondskanselierschap werd hij voorzitter van de raad van toezicht van de noordelijke gaspijplijn Nord Stream van Rusland naar Duitsland, een dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Schröder vindt dat hij geen kritiek mag hebben op Poetin, omdat hij in de Kosovo-oorlog precies hetzelfde heeft gedaan. Het doel heiligt de middelen.

4. Thomas Bach

“Poetin heeft met een groot persoonlijk engagement er aan bijgedragen dat we hier deze uitstekende omstandigheden voor de atleten hebben.”

Thomas Bach (60), voorzitter van het Internationale Olympische comité knoopte tijdens de Winterspelen in Sotsji warme banden aan met de Russische president.

5. Joe Kaeser

“We laten onze planning op de lange termijn niet in de war brengen door een korte turbulente periode.”

Joe Kaeser (56), Siemens-topman ontmoette ondanks alle protesten afgelopen week demonstratief president Poetin, en de Russische spoorwegenbaas Vladimir Yakoenin die een inreisverbod heeft voor de Europese Unie.

6. Horst Teltschik

“Wanneer men Rusland steeds afhoudt en geen rekening houdt met hun belangen, dan mag men zich er niet over verbazen dat Rusland zijn eigen belangen behartigt.”

Horst Teltschik (73) is voormalig adviseur van de bondskanselier en veiligheidsexpert en vindt dat Europa Rusland te weinig aan zich gebonden heeft.

7. Ulrich Grillo

“Financiële sancties zijn slecht voor beide kanten.”

Ulrich Grillo (54), voorzitter van de belangenvereniging voor de Duitse industrie.

Duitslandnieuws over de Krim-crisis

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: