Ga naar inhoud

Gemiddelde loon in Duitsland afgelopen jaar matig gestegen

Het loon van de gemiddelde Duitser is afgelopen jaar met 1,4% gestegen. Tegelijk ging de consumentenprijs met 1,5% omhoog, waardoor het reële loon daalde met 0,1%, meldt het Duitse bureau voor de statistiek. Opvallend is dat mensen die in een branche werken zonder cao of minimumloon er veel minder hard op vooruit gingen.

De nominale inkomensindex laat de verandering van het brutoloon per maand in Duitsland zien. Wat de statistici opviel was dat in branches waar geen minimumloon is afgesproken veel minder extra loon (+0,8%) kregen tegenover werknemers die wel een minimumloon hebben (+2,4%). Dit verzwakte de totale loonstijging duidelijk volgens het Statistisches Bundesamt.

Inkomensindex

De inkomensindex wordt sinds 2007 viermaal per jaar bekend gemaakt. Hiervoor onderzoekt het bureau 40.500 Duitse bedrijven in de producerende en dienstverlenende sector. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is het interessant om in de gaten te houden wat Duitsers te besteden hebben. Een sterke binnenlandse vraag in Duitsland heeft meestal een positieve uitwerking op de Nederlandse export.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: