Ga naar inhoud

Freerk Faber: ondernemers denken te makkelijk over exporteren naar Duitsland

Twente grenst aan Duitsland maar Twentse bedrijven benutten die gunstige ligging te weinig, constateert Freerk Faber van World Trade Center Twente. Het is volgens hem daarom hoog tijd dat ondernemers de oosterburen beter leren kennen. "Ze zien de kansen wel, maar het blijkt nog erg lastig om daadwerkelijk stappen te ondernemen."

WTC Twente heeft een businessclub van 150 leden. In gesprekken met deze ondernemers kwam directeur Freerk Faber tot de conclusie dat de bedrijven veel te weinig over de grens ondernemen. “Mensen lopen met goede ideeën rond, maar het lukt vervolgens niet om de juiste stappen te zetten.”  Daarom organiseert WTC Twente samen met De Achterhoek Business School vanaf 22 april een praktijkgerichte training ‘Starten in Duitsland’.

Bier en braadworst

De behoefte daar aan is groot, zegt Faber die ziet dat bij ondernemers veel vragen leven. “Heel concreet vragen ze, heb jij een goed contactpersoon voor mij? Maar ik kaats dan terug; ben je zelf wel klaar voor de Duitse markt? Daar tussenin mist vaak een aantal stappen.” Volgens Faber zit die missing link deels in onderschatting door ondernemers. “Ik zeg wel eens: Duitsers en Nederlanders houden allebei van bier en braadworst. Dan heb je alle overeenkomsten wel zo’n beetje gehad. Verder is alles anders. Dat realiseert men zich te weinig.”

Beursbezoek is niet genoeg

Met je product of dienst de Duitse markt betreden moet een heel overwogen stap zijn, zegt Faber. “Wat zijn je kansen, hoe moet je er op inspelen? Dat is allemaal niet zo makkelijk.” Faber vertelt over ondernemers die een half jaar eerder zeiden dat ze de stap gingen wagen. “Dan zeggen ze: ik heb twee beurzen bezocht maar er zijn nog geen zaken uit gerold. Duitsland is het beurzenland bij uitstek, maar met enkel een paar beursbezoeken red je het niet.”

De training van WTC Twente en de De Achterhoek Business School moet er voor zorgen dat ondernemers minder makkelijk gaan denken over handel drijven met Duitsland. “Ze moeten een realistischer beeld krijgen, dat willen we in vijf dagdelen bereiken.”

Machines uit Twente

Twente is sterk in machine- en apparatenbouw en composieten. “Van oudsher is de maakindustrie hier goed vertegenwoordigd. Denk aan de textielindustrie die zich heeft omgevormd naar het maken van hightec systemen en nieuwe materialen zoals composieten. Die industrie houdt de export overeind.” Andere kansen over de grens liggen volgens Faber voor ondernemers in de kinderopvang en de bouw.

Koopman en kwaliteit

Faber wil met het samenbrengen van Nederlandse en Duitse ondernemers het beste uit twee werelden verenigen. “In Duitsland heerst het beeld; die Nederlanders dat zijn de snelle jongens. Maar ze weten veel minder dat we ook goed zijn in onderzoek en ontwikkeling.” Nederlanders hebben de de koopmansgeest en de flexibiliteit en Duitsers de kwaliteit, zegt de directeur van WTC Twente. “Het gebeurt nog te vaak dat Duitse bedrijven ver weg zaken doen, terwijl we in Twente ook heel veel te bieden hebben. Als twee landen de handen ineen slaan, dan kunnen we samen een derde land als Frankrijk of Polen veroveren.”

Over de training

Ondernemers met concrete plannen om in 2014 hun activiteiten uit te breiden naar Duitsland kunnen deelnemen aan de training ‘Starten in Duitsland’. Tijdens de training wordt veel praktijkinformatie gedeeld. Dit gebeurt onder andere samen met andere ervaren ondernemers.

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: