Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Architect Rem Koolhaas mag Axel-Springer-gebouw in Berlijn bouwen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Architect Rem Koolhaas mag Axel-Springer-gebouw in Berlijn bouwen

Rem Koolhaas is gekozen als architect voor de nieuwe Axel-Springer-Campus. Het gebouw komt middenin Berlijn waar ooit de muur stond. Koolhaas wil met zijn ontwerp een nieuwe manier van werken uitvinden. Publicist Vincent Kompier vindt dat het ontwerp tegenwicht biedt aan andere Berlijnse gebouwen.

Rem Koolhaas heeft de prijsvraag om de nieuwe Axel-Springer-Campus gewonnen. De bekende Nederlandse architect heeft een gedurfd ontwerp ingeleverd om te bouwen middenin Berlijn, precies op een plek waar ooit de Muur stond. Hij is uitverkoren boven het bureau BIG van de Deense architect Bjarke Ingels en Buro Ole Scheeren.

Unaniem

Uitgeverij Axel Spinger, bekend van de grote Duitse kranten Bild en Die Welt wil uitbreiden en heeft gekozen voor bureau O.M.A. van Rem Koolhaas uit Rotterdam. Dat maakte de jury, bestaand uit experts, vertegenwoordigers van de stad Berlijn en van Axel Springer zelf, deze week bekend. Het was een unanieme keuze.

Het interieur van het ontwerp van Rem Koolhaas.
Het interieur van het ontwerp van Rem Koolhaas.

 

Eind vorig jaar selecteerde de jury drie ontwerpen voor de finale. De afgelopen maanden bogen experts zich over de haalbaarheid van de plannen. In het idee van Koolhaas staat een 30 meter hoog atrium centraal dat zich opent tot aan het bestaande Axel-Springer-gebouw. Daaromheen zijn terrassen met elkaar verbonden die het mogelijk maken om individueel of om samen te werken. Volgens de jury is dat het beste toonbeeld van zoals een ‘mobiele werkomgeving’ er uit kan zien.

Antwoord op de toekomst

Friedrich von Borries is voorzitter van de jury en stelde tegenover Die Welt dat goede architectuur een hoge symboolwaarde moet hebben. “Goede architectuur beïnvloedt de omgeving. Daarbij kwam nog de vraag hoe we in de toekomst willen werken.” Het antwoord van Koolhaas daarop is spectaculair, zegt Von Borries. “Zoiets bestaat nog niet.”

Namens de stad Berlijn zat Regula Lüscher in de jury, ook zij is enthousiast. “Omdat de voormalige Berlijnse Muur dwars door het gebouw gaat, waar nu een spectaculair atrium het samensmelten van twee stadsdelen symboliseert.”

Nederlandse ambassade

Rem Koolhaas is gelukkig om weer in Berlijn te mogen bouwen. “En dan ook nog op deze historische plek voor een klant die architectuur mobiliseert om radicale verandering te ondersteunen. Dit wordt een werkplek in al zijn dimensies.” Koolhaas bouwde in 2004 al de Nederlandse Ambassade in Berlijn en kreeg daarvoor de ‘Mies van der Rohe Award for European Architecture‘.

Als enige architect benut Koolhaas het complete perceel.
Als enige architect benut Koolhaas het complete perceel.

 

Publicist en ruimtelijk onderzoeker Vincent Kompier vindt het bijzonder dat OMA weer aan de slag kan in Berlijn. “Ik vind dat Berlijn met al zijn semi-historiserende bouw wel wat tegenwicht in de vorm van Koolhaas kan gebruiken. Wel opvallend dat de twee runner ups ex-medewerkers van OMA zijn. En ook speciaal dat een ‘conservatief’ bedrijf als Springer juist voor zo’n progressief bureau als OMA kiest.”

Tegen de Muur

Springer haatte de muur en het Oost-Duitse regime, vertelt Kompier. “Reden voor hem om zijn uitgeverij uit Hamburg naar Berlijn te verplaatsen toen daar 1961 de muur werd gebouwd en om op nog geen tien meter van de gehate muur zijn toren van 19 verdiepingen neer te planten.” De acht torenflats van 20 verdiepingen die de DDR vanaf 1968 aan de andere kant van de muur aan de Leipziger Strasse bouwde hebben als bijnaam ‘Springerdecker’,omdat zij de lichtkrant met nieuws en reclame die Springer op zijn toren had gemonteerd ‘afdekten’.

Het nieuwe gebouw van Koolhaas moet Springer het nieuwe werken bijbrengen en in de digitale wereld verder helpen. “In beide aspecten loopt Duitsland gillend achter op Nederland”, zegt Kompier. “Lange gangen met eenpersoons cellenkamertjes als kantoor zijn eerder regel dan uitzondering en relatief weinig Duitsers weten de weg op internet.”

Duitslandnieuws over Berlijn

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: