Ga naar inhoud

Kotelettenkeizer Clemens Tönnies ontloopt onderzoek belastingfraude

De Duitse justitie ziet af van een onderzoek wegens belastingontduiking naar Clemens Tönnies. De Duitse zakenman die aan het roer staat van de grootste slachterij van Duitsland en de baas is bij voetbalvereniging Schalke 04 lijkt daarmee het lot van zijn collega Uli Hoeneß te ontlopen. Toch is de onrust rond hem nog lang niet voorbij.

De Duitse justitie staakt het vooronderzoek naar ‘Kotelettenkaizer‘ Clemens Tönnies en zijn belastingadviseur Josef Schnusenberg. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor belastingontduiking, meldt Neue Westfällische. De voorzitter van voetbalclub Schalke 04 leek even af te koersen op een soortgelijk lot als Uli Hoeneß. Beide heren staan aan het hoofd van een slachterij en een voetbalclub. Nu blijkt dat dat er onvoldoende bewijs is voor een onderzoek naar Tönnies.

Lang leek Clemens Tönnies (links) eenzelfde lot te wachten als Uli Hoeneß (rechts).

Eind 2012 deed de politie samen met de fiscus een inval bij Tönnies. Ze doorzochten zowel de privéwoning als kantoorruimtes van  Tönnies en zes andere personen. Ook de liefdadigheidsvereniging ‘Aktion Kinderträume’ die onder leiding van zijn vrouw Margit staat werd onderzocht.

De meeste aanklachten kunnen in de prullenbak wegens gebrek aan bewijs. Bij andere beschuldigingen kon Tönnies een schikking treffen met justitie door een geldboete te betalen.

Tönnies verdedigt Poetin

Toch is het daarmee nog niet rustig rond de Schalke-baas. Deze week kwam de discussie over de sponsoring van het Russische staatsbedrijf Gazprom aan voetbalclub Schalke 04 flink op gang. Clemens Tönnies verdedigde Poetin dit weekend in een interview met Bild. Boze tongen beweren dat zijn opstelling niet in de laatste plaats te maken heeft met de enorme uitvoer van zijn slachterij Tönnies naar Rusland.

Clemens Tönnies heeft geen problemen met Vladimir Poetin, zei hij afgelopen weekend.

Familieruzie

Verder speelt er binnen het familiebedrijf Tönnies Fleischwerk nog een langlopende ruzie tussen Clemens en neef Robert. Die laatste wil meer macht naar zich toe trekken nadat Clemens de laatste jaren over de helft van de aandelen beschikte. In mei doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Ook moet de grootste slachter van Duitsland zich regelmatig verantwoorden over de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers, vaak afkomstig uit Oost-Europa.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: