
Met kop en schouders steekt Volkswagen-topman Martin Winterkorn uit boven zijn DAX-collega’s. Hij ontving afgelopen jaar 15 miljoen euro, wat grotendeels tot stand kwam door een bonus. Een waardering voor de goede omzet van de autofabrikant uit Wolfsburg.
Vertrekbonus
De AEX wordt aangevoerd door Ben Noteboom met 10,2 miljoen. De topman van Randstad vertrok en zag zijn totale inkomsten rijkelijk worden aangevuld met een vertrekbonus.
DAX-managers krijgen meer
Gemiddeld genomen boeren de ceo’s aan de Amsterdamse beurs minder goed dan hun collega’s in Frankfurt. De doorsnee AEX-manager krijgt per jaar 3,7 miljoen euro. Dat is minder dan de topmannen aan de DAX. In Duitsland ligt het gemiddelde op 5,3 miljoen euro.
Door de financiële crisis kwam in zowel Nederland als Duitsland de discussie op gang hoeveel een topman zou mogen verdienen. Een speciale commissie besloot in Duitsland dat vanaf dit jaar de bonussen aan betaalde grenzen gebonden zijn. Zo is er een onder- en bovengrens voor de vaste beloning, de bonussen en de aandelenportefeuille gekomen.
Valse bescheidenheid
Verschillende bedrijven legden daarop de beloning voor hun topman aan banden. Maar die bescheidenheid is slechts schijn. Nog altijd verdienen de Duitse ceo’s veel meer dan in topjaar 2007. Tien jaar geleden werd er 66% minder verdiend.
Andere bedrijven die de beloning voor hun topman aan banden leggen zijn BMW en Heidelberg Cement, zegt onderzoeker Heinz Evers tegen Handelsblatt. Maar beide concerns zijn vergeten de pensioenen in het maximum op te nemen. En dat is geen bijzaak meer. Zo staat Daimler-topman Dieter Zetsche 30 miljoen euro te wachten als hij het rustiger aan gaat doen.
Duurste baas ooit
Ook de afgelopen zomer vertrokken Siemens-baas Peter Löscher heeft zijn schaapjes op het droge. Evers berekende dat Siemens in de 7 jaar dat hij in München aan het roer stond hem 85 miljoen euro heeft betaald. “Gemeten aan de korte tijd kan je gerust stellen dat Löscher de duurste bestuursvoorzitter ooit in Duitsland is geweest.”
Nederlanders in de DAX
In de Duitse index staan twee Nederlanders. Op plaats 17 staat RWE-baas Peter Terium met 4,95 miljoen euro. Marijn Dekkers van Bayer volgt op de 19e plaats met 4,83 miljoen euro.
Ben Noteboom kreeg een gouden handdruk mee van 2,5 miljoen euro.
Houd je aan de code
Ook in Nederland houden de multinationals zich nauwelijks in, schrijft de Volkskrant. “Terwijl al drie jaar geleden in de code van goed ondernemingsbestuur is afgesproken rekening te houden met loonverschillen. Bedrijven zouden intern een salarisanker moeten afspreken, zodat het verschil tussen top en werknemer niet verder oploopt.”
Topman Ben Noteboom van Randstad verdiende vorig jaar met 10,2 miljoen euro het meeste geld, waarmee zijn inkomen 172 keer het loon bedraagt van een gemiddelde medewerker van het uitzendbedrijf. Hij schendt ook een andere punt uit de code, stelt de Volkskrant. “Hoewel de vertrekbonus maximaal één jaar mag bedragen, kreeg Noteboom met een gouden handdruk van 2,5 miljoen euro bij zijn vertrek toch ruim 2,5 keer zijn jaarinkomen mee. Randstad verdedigt deze hogere vertrekpremie omdat sprake is van een oud arbeidscontract.”
Voor de totale inkomsten van de ceo’s zijn het vaste salaris en de bonussen bij elkaar opgeteld. De meeste DAX-ceo’s verdienen tussen de 1 en 2 miljoen euro per jaar. Uitschieters worden meestal veroorzaakt door bonussen.
Meer van Duitslandnieuws
- BMW blij met ‘VDL-familie’: alle overloop Mini-productie gaat naar Born »
- Energieconcern RWE in zwaar weer: topman Peter Terium levert in »
- Titanenstrijd in Duitse auto-industrie: Daimler-topman stapt over naar Volkswagen »
- Duitse bedrijven vrezen handelsoorlog met Rusland en trekken hun geld terug »
- Duitse autofabrikanten en energieleveranciers zien nog geen brood in elektrische auto »