Ga naar inhoud

Duitsland breidt LKW-Maut vanaf 2015 uit naar kleinere vrachtwagens

De Duitse schatkist ontvangt jaarlijks 4,5 miljard euro aan LKW-Maut - tol voor vrachtwagens. Verkeersminister Dobrindt wil de tol nu uitbreiden naar trucks vanaf 7,5 ton. Nu is dat nog 12 ton. Bovendien gaat de heffing voor meer rijkswegen geleden. De reden daarvoor is dat het ministerie dubbel zo veel geld wil ophalen.

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) breidt de tol voor vrachtwagens uit naar lichtere combinaties. Dit besluit zal de minister deze woensdag om 13.00 uur meedelen, weet het blad Focus te melden. Vanaf 2015 zal de heffing gelden op 1.000 kilometer extra vierbaanswegen. Maar dat is niet het enige. De tol gaat dan ook gelden voor een lichtere klasse vrachtwagens, die vanaf 7,5 ton. Tot nu toe moeten alleen combinaties vanaf 12 ton betalen. Dat gaat om 1,2 miljoen vrachtwagens.

Zeker 180.000 vrachtwagens boven de 7,5 ton moeten vanaf 2015 dus tol betalen en om hun kilometers te laten registreren moeten ze bovendien een zogenaamde ‘On-Board-Unit’ inbouwen. Een andere optie is om via internet en tolterminals te betalen via het bedrijf Toll Collect.

Dubbele inkomsten

Tegelijkertijd wil de regering op grond van nieuwe berekeningen de heffing iets laten dalen. Omdat dit tot lagere inkomsten voor de schatkist leidt, moeten ook lichtere vrachtwagens er aan geloven. Hoeveel Dobrindt met de nieuwe maatregel denkt op te halen is officieel nog niet bekend. Maar uit rapporten van een adviescommissie afgelopen najaar blijkt dat het ministerie met de uitbreiding van de heffing een verdubbeling van inkomsten verwacht.

Geen nadeel voor Nederland

Nederlandse vervoerders zullen van deze maatregel weinig last krijgen, vertelde Elmer de Bruin secretaris internationaal vervoer van TLN al eerder tegen Duitslandnieuws. “Nederlandse vervoerders rijden vooral met grote vrachtwagens en die hebben al sinds 2005 te maken met de LKW-Maut. Wij zijn als organisatie ook helemaal geen tegenstander van een kilometerheffing. De gebruiker betaalt, maar het moet wel eerlijk verdeeld worden. En daarbij komt dat dit bedrag dan wel moet terugvloeien in de infrastructuur. Daar zagen we de laatste jaren nog te weinig van.” Duitsland stak decennialang geld in megalomane projecten in plaats van onderhoud infrastructuur.

Duitslandnieuws over tol

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: