Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse bedrijven vrezen handelsoorlog met Rusland en trekken hun geld terug - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse bedrijven vrezen handelsoorlog met Rusland en trekken hun geld terug

Bekende Duitse bedrijven eisen van de politiek een diplomatieke oplossing voor de Krimcrisis. Maar achter de schermen bereiden ze zich voor op een scenario waarbij westerse landen en Rusland elkaar bestoken met sancties. De bedrijven trekken hun geld terug uit Rusland. Dat kan dramatische gevolgen hebben voor de lange termijn.

Experts van grote adviesbureaus beleven drukke tijden. “Veel bedrijven sluizen de winsten die Russische dochterondernemingen het laatste jaar hebben geboekt terug naar Duitsland”, zegt Christoph Schenk, Rusland-expert bij het Nederlandse accountants- en adviesbureau KPMG in München tegen Die Welt.

Dat investeerders wereldwijd hun kortlopende investeringen uit Rusland terughalen is geen geheim. Niet voor niets kelderde de roebel en daalden de aandelen van Russische bedrijven op de beurzen flink in waarde.

Niet meer investeren

Ook investeringen voor de lange termijn lopen hard terug. “Veel bedrijven hebben hun winst in Rusland gelaten om zo hun expansiedoelen te kunnen halen”, zegt KPMG-expert Schenk. Maar dat kan snel anders zijn, waardoor er geen geld beschikbaar is voor nieuwe investeringen.

Geld uit Rusland terughalen gaat makkelijk. Het is voldoende wanneer het Russische dochterbedrijf dividend uitkeert aan de Duitse moeder. Andersom is lastiger, zegt Schenk. “Dat kan alleen als je het kapitaal van het dochterbedrijf verhoogd. Maar dan is het ook aan Rusland verbonden.”

Voor Duitsland is dat een nieuwe situatie. De afgelopen jaren werd er steeds meer op Rusland vertrouwd. Duitse ondernemers investeerden daarom flink in het land van president Poetin. Afgelopen jaar vloeide zo’n 20 miljard euro vanuit Duitsland naar Rusland, wat maar weer laat zien hoe groot het Duitse belang in Rusland is.

350.000 Duitsers handelen met Rusland

Het Duitse geld zit in gaspijpleidingen, autofabrieken en supermarkten. Er staat veel geld op het spel. Ongeveer 19 miljard euro aan Duitse investeringen zijn aan Rusland gebonden.  Het verschil van Duitsland met andere EU-landen is groot, laten Eurostatcijfers zien.

Bij die bedrijven horen vooral machinebouwers, waaronder Siemens. Maar ook de auto-industrie is in Rusland sterk vertegenwoordigd. BMW, Volkswagen, MAN, ze hebben er allemaal fabrieken staan. In Duitsland zelf werken 350.000 mensen in de handelsbetrekking met Rusland, berekende Eckhard Cordes, voorzitter van het Oostcomité van het Duitse bedrijfsleven.

Duitse ondernemers hopen nu dat de crisis met een sisser afloopt. Ze eisen een diplomatieke oplossing. “Ik hoop dat er met de hele situatie verantwoordelijk wordt omgegaan”, zei Adidas-topman Herbert Hainer. Rusland is de derde grootste markt voor de sportkledingfabrikant.

Derde handelspartner

Mocht het tot een handelsoorlog komen, dan doet dan pijn in zowel Rusland als in het Westen, zegt Schenk. “Maar de angst daarvoor moet aan Russische zeide groter zijn. Het land krijgt dagelijks honderd miljoenen dollar aan deviezen binnen uit Europa dankzij de handel in gas.”

Rusland is voor Duitsland de derde grootste handelspartner. In 2013 werd er voor 36 miljard euro uitgevoerd, wat een derde is van de totale Europese export. Ter vergelijking, Duitsland doet meer dan dubbel zo veel zaken met Nederland. Jaarlijks komt er voor meer dan 70 miljard euro vanuit Duitsland naar Nederland. Het totale handelsvolume tussen Nederland en Duitsland is 160 miljard euro.

Kritiek op Schalke-baas Tönnies

In Duitsland is discussie ontstaan over de sponsoring van het Russische staatsbedrijf Gazprom aan voetbalclub Schalke 04. Voorzitter en slachter Clemens Tönnies verdedigde Poetin dit weekend in een interview met Bild. Boze tongen beweren dat zijn opstelling niet in de laatste plaats te maken heeft met de enorme uitvoer van zijn slachterij Tönnies naar Rusland.

Duitslandnieuws over de Krimcrisis

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: