Ga naar inhoud

De 8 gekste subsidies in Duitsland: half miljoen voor hanensperma

Van een half miljoen voor ingevroren hanensperma tot aan miljoenen overheidssteun aan een Hollywood-film. De Duitse Bond van Belastingbetalers heeft acht de meest curieuze subsidies van de Duitse overheid er uit gepikt. De bond vindt ook dat de Duitse overheid veel geld kan besparen door te snijden in het ambtenarenbestand en te stoppen met subsidie voor steenkolen.

Alle beetjes helpen. Onder dat motto zocht de Duitse Bond van Belastingbetalers naar de meest onzinnige subsidies die de overheid afgelopen jaar verleende. In totaal zou Duitsland 20 miljard euro kunnen besparen, stelt de belangenvereniging. Vooral in de staatssteun voor steenkolenwinning kan worden geschrapt, aldus de bond. Ook valt er veel te winnen bij de eigen personeelskosten.

Op de nieuwe lijst van de Bond staan vaak subsidies van een kleinere omvang, vaak toch nog enkele honderdduizenden euro’s. Hoe kleiner hoe gekker, zegt de Bond. Van miljoenen voor Duitse eco-aardbeien tot aan het milieuvriendelijker maken van ouderen.

1. 480.000 euro voor ingevroren hanensperma

De genetische veelzijdigheid van het Duitse pluimvee is in gevaar. De reden daarvan is de kippenfokkerij. De wereldmarkt wordt door enkele bedrijven beheerst waardoor de diversiteit binnen de fokkerij achteruit holt. Daarom moet hanensperma van 12 kippenrassen ingevroren worden tot 196 graden onder nul, om een reserve zeker te stellen. De Bund Deutscher Rassegeflügelzüchter krijgt voor dit project dat tot 2017 loopt 480.000 euro van het ministerie van Landbouw.

2. 280.000 euro voor kleurrijker dierenvoer

Binnen de ecologische landbouw is lupine vanwege het grote proteïnegehalte zeer geliefd als diervoer. De planten zijn er in verschillende kleuren. De witte en gele lupine bevat de meeste proteïnes. Maar die zijn weer vatbaar voor ziektes en minder lekker voor dieren dan het blauwe soort. Nu moeten telers de positieve eigenschappen van de verschillende bloemen verenigen in een nieuw soort. Het doel; meer kleur, een betere resistentie en de dieren moeten het lekker vinden. Het ministerie van Landbouw heeft er 280.000 euro voor over.

3. 1,2 miljoen euro voor betere banden van Continental

Bandenfabrikant Continental wil vrachtwagenbanden geheel opnieuw ontwikkelen. Het doel is dat met de nieuwe banden het energieverbruik met de helft wordt gereduceerd. Een mooi streven, maar de Bond van Belastingbetalers vraagt zich af waarom een concern dat wereldwijd actief is en bij de 30 grootste beursgenoteerde bedrijven van Duitsland hoort dat niet zelf kan betalen. Het ministerie van Milieu betaalde 1,2 miljoen euro.

4. 9,4 miljoen euro voor George Clooney’s blockbuster

Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett – en George Clooney als acteur, scriptschrijver en regisseur. De Hollywood-film ‘Monuments Men’ heeft een grote sterrencast. Geen wonder dat de film wat mag kosten. Het budget was zo’n 70 miljoen dollar en daarvan kwam bijna 13 miljoen dollar uit de Duitse schatkist. Dat is omgerekend zo’n 9,4 miljoen euro. De film doet het goed in de bioscopen en heeft al zo’n 94 miljoen euro opgeleverd.

5. Meer dan 600.000 euro voor emancipatiegeschiedenis

De stichting ‘Frauenmedienturm’, geleid door de onlangs wegens belastingontduiking in opspraak geraakte feministe Alice Schwarzer, krijgt over vier jaar verspreid 600.000 euro van het ministerie van Gezinszaken. De stichting beheert het archief van de emancipatiegeschiedenis in Duitsland. Afgelopen jaar maakten 750 mensen gebruik van de bibliotheek. De Bond vindt dat dit wel erg weinig mensen zijn voor zo’n grote investering.

6. 285.000 euro voor betere hooibergen

Hooi als diervoer moet het steeds meer afleggen tegen gras en maïs, terwijl het gezonder is voor koeien. Om het tij te keren stelt het ministerie van Landbouw 285.000 euro beschikbaar om de techniek van hooibergen te verbeteren.

7. 1 miljoen voor Duitse eco-aardbeien

De Duitse eco-aardbei heeft tegenover de conventionele aardbei een flink nadeel. Die laatste ligt van april tot november in de schappen, terwijl de ecologische variant duidelijk een veel kortere periode beschikbaar is. Wie buiten deze tijd toch onbespoten aardbeien wil is meestal aangewezen op import uit Spanje. Het ministerie van Landbouw heeft sinds 2008 een miljoen euro uitgegeven voor projecten die de oogsttijd van de Duitse eco-aardbei moeten uitbreiden.

8. 1,4 miljoen euro voor milieuvriendelijkere ouderen

Duitse pensionado’s zijn actiever dan ooit en vooral ook mobieler. Om het klimaat niet extra te belasten is het ministerie voor Milieu een project begonnen van 1,4 miljoen euro. Senioren kunnen persoonlijk advies inwinnen over hoe ze het milieu minder kunnen belasten. Volgens de Bond voor Belastingbetalers wederom een prijzenswaardig initiatief, maar men twijfelt of het geld wel zinvol is besteed. Op de speciale website voor gepensioneerden staat in adviezen dat ‘lopen de eenvoudigste en meest oorspronkelijke vorm van bewegen is voor de mens’. Verder kan men er te weten komen dat fietsen milieuvriendelijk is en dat ook reizen per trein of per bus beter is voor het klimaat. “Wie had dat gedacht!?”, aldus de bond.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: