
Het Duitse ministerie van sociale zaken deelde woensdag de exacte plannen voor het minimumloon mee. Zoals verwacht zal het 2015 ingaan, en 8,50 euro per uur gaan bedragen. Er zijn slechts drie uitzonderingen. Voor jongeren onder de 18 en vrijwilligers geldt het minimum niet. Langdurig werklozen moeten een half jaar werken voor een lager loon, omdat hun kansen op de arbeidsmarkt anders nihil zouden zijn.
Oost-Duitsers en zzp’ers de dupe
De socialistische SPD-voorzitter en vicekanselier Sigmar Gabriel is dolblij met de wet. Volgens hem zijn er vier miljoen mensen die door de wetgeving meer kunnen gaan verdienen. Economen zien dat wat anders. Zij zien vooral het aantal werklozen stijgen. Het Zuid-Duitse Ifo-instituut maakte vandaag bekend dat de regeringsplannen tot 900.000 banen kunnen kosten. Vooral het toch al zwakke Oost-Duitsland en een grote groep mensen zonder vast contract zoals zzp’ers zullen de dupe worden. Ook andere instituten zoals het DIW uit Berlijn waarschuwde hier voor.
Groot-Brittannië
Volgens professor Ronnie Schöb van het Ifo-instituut zou het beter zijn om net als bijvoorbeeld Groot-Brittannië in 1999 te beginnen met een laag minimumloon dat langzaam wordt opgevoerd. Op die manier wordt een schok op de arbeidsmarkt voorkomen.
Schok op de arbeidsmarkt
En in Duitsland zal die schok er zeker komen. Volgens Schöb verdienen niet vier, maar zelfs vijf miljoen mensen, minder dan 8,50 euro. Dat is ruim 14% van alle Duitse werknemers. Toen Groot-Brittannië zijn minimumloon invoerde in 1999 (GBP 3,60 pond per uur) ging het om slechts 5%. Als Duitsland net zo voorzichtig zou zijn als de Britten destijds dan zou het minimumloon niet 8,50 euro maar 6,22 euro per hebben bedragen, zo zegt Schöb.
Minister Nahles wijst naar andere landen waar het minimumloon hoger is.
Azubi’s
Nahles lijkt voor alle argumenten van economen doof. Ook zij wijst op het buitenland waar het minimumloon vaak nog hoger ligt (in Nederland is het ongeveer gelijk). Waarom zou Duitsland dan achterblijven?
De enige hindernis die Nahles nu nog moet nemen is het parlement. Vooral van de conservatieve vleugel van de CDU/CSU valt nog wel wat tegenstand te verwachten. Een wens van hun is onder andere om zogenoemde ‘Azubi’s’ (leerlingen in opleiding) uit te sluiten. Als bedrijven voor deze jongeren 8,50 euro per uur moeten betalen dreigt het hele Duitse systeem van tegelijkertijd werken en leren in gevaar te komen, zo wordt gevreesd. Verder wordt er door het ministerie nog onderhandeld met boerenorganisaties om te kijken naar een overgangsfase tot 2016 voor seizoensarbeid.