Ga naar inhoud

ZDF: ‘Shell-raffinaderij in Keulen lapt milieuvoorschriften aan de laars’

Shell is dinsdagavond hard aangevallen in het ZDF-televisieprogramma Frontal 21. Het Nederlandse olieconcern wordt verweten bij de grootste Duitse olieraffinaderij in Keulen het niet zo nauw te nemen met de milieuvoorschriften. Zo ontplofte een paar weken geleden nog een tank met chemicaliën en zouden veel pijpleidingen in slechte staat verkeren.

Volgens de makers van het consumentenprogramma – een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse Tros-programma ‘Radar’ – heeft Shell jarenlang verzuimd te investeren in nieuwe pijpleidingen, het terrein van de ‘Rheinland-Raffinerie’ is bovendien slecht beveiligd en bij de controle hapert het aan alle kanten.

Zorgen om volksgezondheid

De bevolking van Keulen, maar ook de politiek, maakt zich grote zorgen over de volksgezondheid. Een paar weken gelden ontplofte er nog een tank met chemicaliën (tolueen) die voor ademhalingsproblemen in de buurt zorgden. Shell ontkende echter dat er sprake was van enig gevaar.

Erger nog is een twee jaar geleden ontstaan lek in een oude pijplijn waardoor ongeveer een miljoen liter kerosine in de bodem is gevloeid. Door Frontal 21 geraadpleegde experts betwijfelen of de door Shell getroffen maatregelen voldoende zijn om het probleem op te lossen. De drinkwatervoorziening zou in gevaar zijn. Shell heeft tot nu toe wel bijna 200 ton kerosine uit de bodem gepompt.

De Rheinland-raffinaderij in Keulen zou nog met zeer oude pijpleidingen werken.

Het probleem voor de lokale overheid in Noordrijn-Westfalen is volgens Frontal 21 dat controleurs van de TÜV-Rheinland tot nu toe hadden gezegd dat de leidingen in orde waren. Daardoor was actie onmogelijk. Inmiddels is het toezicht echter overgedragen aan TÜV Süd, die in zijn oordeel veel kritischer is.

Schadevergoeding

Naast gevaren voor de volksgezondheid is er volgens Frontal 21 ook schade voor mensen met onroerend goed in de omgeving. Dat zou veel minder waard zijn geworden. Zij proberen een schadevergoeding van Shell te krijgen.

Shell heeft gisteren gereageerd met het besluit de zogenoemde noord-tracé – waar het kerosinelek zat – te vernieuwen voor 10 miljoen euro. “Na de gebeurtenissen van de afgelopen jaren moeten we het vertrouwen van de bevolking terugwinnen”, zo schrijft raffinaderij-directeur Bram Steenks in een verklaring. Het vernieuwen van de noord-tracé is daartoe ‘een zichtbaar eerste begin’.

Deplorabele staat

Het te vervangen noord-tracé bestaat uit acht leidingen waarvan de oudste uit 1942 stamt. Frontal 21 suggereert dat het een druppel op een gloeiende plaat is omdat Shell veel meer oude leidingen heeft liggen die ook in een deplorabele staat verkeren.

Bekijk het programma op ZDF:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: