Ga naar inhoud

Shell reageert verbaasd op aantijgingen Duitse televisie

Shell neemt een loopje met de milieuvoorschriften op de Rheinland-raffinaderij, stelde ZDF-programma Frontal 21 dinsdagavond. Shell reageert verwonderd op de aantijgingen. "We vinden dit wel een heel eenzijdige voorstelling van zaken", aldus een woordvoerder. De Nederlands-Britse multinational wil het vertrouwen terugwinnen van de omwonenden.

Volgens de makers van het consumentenprogramma heeft Shell jarenlang verzuimd te investeren in nieuwe pijpleidingen. Het terrein van de ‘Rheinland-Raffinerie’ is bovendien slecht beveiligd en bij de controle hapert het aan alle kanten. Verder is er in de buurt onrust ontstaan over het recentelijk ontploffen van een tank vol chemicaliën.

Het was wel een erg eenzijdige uitzending, vindt Shell. “Een paar mensen die aan het woord komen in de uitzending zijn verwikkeld in een rechtszaak met ons. Dus ze hebben zo hun eigen belangen om het zo te verwoorden”, stelt een Shell-woordvoerder. Ook vindt hij het vreemd dat een aantal mensen iets over het veiligheidsmanagement zegt ‘zonder dat ze het ooit persoonlijk hebben gezien.”

De Rheinland-raffinaderij in Keulen zou nog met zeer oude pijpleidingen werken.

Verder hekelt de woordvoerder de uitspraken van een geanonimiseerde werknemer van ‘een vermeend partnerbedrijf’. “Alle bewijzen ontbreken en de beweringen zijn voor ons niet na te gaan.” Volgens hem werkt Shell de laatste jaren er hard aan om de milieu- en veiligheidsvoorschriften steeds te verbeteren. “In zoverre zijn de recente gebeurtenissen een flinke tegenslag voor ons. Maar deze incidenten staan geen symbool voor hoe wij weken in Keulen.”

Vertrouwen terugwinnen

Dat het ministerie voor Milieu van Noordrijn-Westfalen nu de veiligheidssystemen van Shell in Keulen wil controleren, is geen probleem volgens de woordvoerder. “Het gaat er om dat we het vertrouwen van de omwonenden weer terugwinnen. Daarom vernieuwen we ook de 800 meter lange pijplijn van het zogenoemde noordelijke tracé.” Het gaat om de leidingen waar in 2012 grote hoeveelheden kerosine uit gelekt zijn.

De woordvoerder wilde niet ingaan op de beschuldiging van ZDF dat controle-instituut TÜV-Süd het bedrijf strenger beoordeelt dan TÜV-Nordrhein dat voorheen deed.

Meer over dit onderwerp:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: