Ga naar inhoud

Karlsruhe veegt bezwaren Duitse deelname aan euronoodfonds ESM van tafel

Het Duitse constitutionele hof heeft alle bezwaren tegen het Euronoodfonds ESM van tafel geveegd. De Duitse regering kan nu zonder beperkingen deelnemen aan het fonds dat eurolanden in financiële problemen moet redden. Alleen de bezwaren over de reddingspolitiek van de ECB is niet beantwoord, deze is doorgeschoven naar het Europees gerechtshof.

Duitsland kan meedoen aan het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het hoogste gerechtshof in Karlsruhe wees alle bezwaren dinsdagmorgen unaniem af. De Duitse Bondsdag mag blijven beslissen over het ESM.

De zaak was naar Karlsruhe gebracht door onder meer de socialistische partij Die Linke en de vereniging ‘Mehr Demokratie’ met 37.000 handtekeningen. Daarmee was het het grootste bezwaar ooit.

Nier meer dan 190 miljard

Duitsland deed al mee aan het ESM, nadat Karlsruhe in de herfst van 2012 in een spoedzitting groen licht had gegeven. Wel stelde het hof enkele voorwaarden. Zo zou de Duitse garantiestelling niet hoger dan 190 miljard euro mogen zijn en enkel met instemming van de Bondsdag worden verhoogd.

In 2012 brachten voorzitter Bernd Riexinger (links) van Die Linke en partijgenoot Dietmar Bartsch de zaak al in Karlsruhe.

Duitsland stemde in 2012 na de spoedzitting als laatste land in met het ESM. Het noodfonds staat met zo’n 500 miljard euro garant voor eurolanden die aan de rand van de afgrond staan. Tot nu toe is van die 500 miljard al 50 miljard uitgegeven voor Spanje en Cyprus. ESM-voorganger Europees Financieel Stabiliteitsfonds (EFS) bestond uit 440 miljard euro, waarvan 188 miljard us gebruikt om Griekenland, Portugal en Ierland te hulp te schieten.

Reddingspolitiek ECB

In Karlsruhe wachten de bezwaarmakers enkel nog op antwoord over de reddingspolitiek van de Europese Centrale Bank. De vraag is of de onbeperkte koop van staatsobligaties door de ECB in overeenstemming is met het Europese recht. Karlsruhe heeft die vraag  nu niet beantwoord maar doorgeschoven naar het Europees gerechtshof.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: