
Duitsland kan meedoen aan het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het hoogste gerechtshof in Karlsruhe wees alle bezwaren dinsdagmorgen unaniem af. De Duitse Bondsdag mag blijven beslissen over het ESM.
De zaak was naar Karlsruhe gebracht door onder meer de socialistische partij Die Linke en de vereniging ‘Mehr Demokratie’ met 37.000 handtekeningen. Daarmee was het het grootste bezwaar ooit.
Nier meer dan 190 miljard
Duitsland deed al mee aan het ESM, nadat Karlsruhe in de herfst van 2012 in een spoedzitting groen licht had gegeven. Wel stelde het hof enkele voorwaarden. Zo zou de Duitse garantiestelling niet hoger dan 190 miljard euro mogen zijn en enkel met instemming van de Bondsdag worden verhoogd.
In 2012 brachten voorzitter Bernd Riexinger (links) van Die Linke en partijgenoot Dietmar Bartsch de zaak al in Karlsruhe.
Duitsland stemde in 2012 na de spoedzitting als laatste land in met het ESM. Het noodfonds staat met zo’n 500 miljard euro garant voor eurolanden die aan de rand van de afgrond staan. Tot nu toe is van die 500 miljard al 50 miljard uitgegeven voor Spanje en Cyprus. ESM-voorganger Europees Financieel Stabiliteitsfonds (EFS) bestond uit 440 miljard euro, waarvan 188 miljard us gebruikt om Griekenland, Portugal en Ierland te hulp te schieten.
Reddingspolitiek ECB
In Karlsruhe wachten de bezwaarmakers enkel nog op antwoord over de reddingspolitiek van de Europese Centrale Bank. De vraag is of de onbeperkte koop van staatsobligaties door de ECB in overeenstemming is met het Europese recht. Karlsruhe heeft die vraag nu niet beantwoord maar doorgeschoven naar het Europees gerechtshof.