Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse autofabrikanten en energieleveranciers zien nog geen brood in elektrische auto - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse autofabrikanten en energieleveranciers zien nog geen brood in elektrische auto

In 2020 moeten in Duitsland 1 miljoen elektrische auto's rondrijden. Die ambitie bondskanselier Angela Merkel lijkt in het water te vallen nu jaarlijks slechts duizend nieuwe auto's worden toegelaten. De energie-exploitanten zien er nog geen brood in, evenals de autofabrikanten. Het aantal verkochte e-auto's blijft marginaal.

Politieke richtlijnen staan de komst van de elektrische auto in Duitsland in de weg, zeggen experts. Vooral het ontbreken van voldoende laadpalen houdt een voortvarende omslag tegen. De energieleveranciers verdienen er nog geen geld mee, net als de autofabrikanten. “Doordat er nog niet zoveel elektrische auto’s zijn, kosten openbare oplaadpunten geld”, zegt Henning Kagermann tegen Handelsblatt. “Maar zonder die palen komt de verkoop sowieso niet op gang.”

70.000 oplaadpunten nodig

Kagermann leidt het Nationale Plattform Elektromobilität (NPE). Voor de herfst wil hij met het platform met een oplossing komen. Als er daadwerkelijk 1 miljoen elektrische auto’s in Duitsland moeten rondrijden, zijn 70.000 palen nodig. Zowel openbare als oplaadpunten die alleen privé worden gebruikt.

Maar ook de autofabrikanten moeten nog een inhaalslag maken, zeggen experts. “Het aantal modellen dat nu op de markt is, is echt teleurstellend”, zegt Stefan Hinz die zich bij transportbedrijf Hermes bezich houdt met duurzaamheid. “In het segment van Mercedes Sprinter of Volkswagen Crafter zijn nog geen alternatieven. Als transportbedrijf hebben we wel busjes met veel ruimte nodig.”

Afgelopen week toonde Volkswagen nieuwe elektrische modellen bij de presentatie van de jaarcijfers in Berlijn.

Verkoop blijft marginaal

De verkoop van E-auto’s blijft marginaal. “En die cijfers blijven op een laag niveau of dalen na korte tijd zelfs weer”, zegt branchekenner professor Ferdinand Dudenhöffer, hij leidt het Center Automotive Research (CAR) aan de universiteit van Duisburg-Essen. Dudenhöffer gaat er van uit dat 2014 een topjaar wordt voor de e-auto, maar dat in 2015 de verkoopcijfers alweer achteruit zullen gaan.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: