Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Linkse partijen in Duitsland botsen hard om Oekraïne-crisis - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Linkse partijen in Duitsland botsen hard om Oekraïne-crisis

Een flink aantal SPD'ers en Groenen droomt al een tijdje over een linkse coalitie met de socialistische Die Linke nadat Merkel is afgezwaaid. De crisis in Oekraïne verstoort die zoete gedachten alweer ruw. De SPD is woedend op Die Linke die vinden dat minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken 'fascisten in het zadel helpt'.

Dat de SPD en die Groenen dik met elkaar zijn, is geen nieuws. Maar samen zijn ze te klein voor een meerderheid in Duitsland en daarom wordt steeds vaker Die Linke als een mogelijke derde linkse partner genoemd. Tot voor kort onbespreekbaar, want Die Linke is op zijn zachtst gezegd een luis in de pels voor de SPD. Maar ze klinken steeds realistischer, zo zegt man bij de SPD. De linkse woede is wat tot bedaren gekomen. Nog even en de socialisten zijn salonfähig.

Bij de afgelopen verkiezingen achtte men bij de SPD de tijd nog niet rijp om serieus met Die Linke te praten, ofschoon ze gedrieën al een krappe meerderheid hadden kunnen sluiten. Nadat de SPD met Merkel in zee was gegaan gingen de sociaal-democraten wel theedrinken aan de Rosa-Luxemburgplatz in Berlijn, waar het partijkantoor van Die Linke staat. Alles om de linkse banden voor de volgende verkiezingen in 2017 aan te halen.

Gestrekt been

Deze week spatte de voorzichtige toenadering hard uit elkaar. Tussen de SPD en Die Linke staat nu één grote hindernis; Oekraïne. Vice-voorzitter Sahra Wagenknecht van Die Linke ging er met gestrekt been in over hoe de minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) de crisis in Oekraïne aanpakt. Dat leidde weer tot woede bij de SPD zelf. “Absurde beschuldigingen”, noemt vice-voorzitter Ralf Stegner van de SPD het tegenover Handelsblatt.

‘Merkel helpt fascisten’

Wagenknecht vond dat Merkel (CDU) en Steinmeier met de steun aan de interim-regering in Kiev neo-fascisten in het zadel hadden geholpen. Volgens de woordvoerster van de fundamentalistische vleugel binnen Die Linke hebben ze bovendien schuld aan een slechtere verhouding met Rusland.

Frank-Walter Steinmeier (SPD) en Angela Merkel (CDU) helpen fascisten, vindt Die Linke.

Stegner neemt het voor Steinmeier op en zegt dat hij alle denkbare diplomatische handelingen verricht om een echt conflict te voorkomen. Hij noemt de ‘haattirade’ van Wagenknecht ‘onverantwoordelijk’. Haar uitlatingen laten volgens hem zien dat ‘de buitenlandpolitiek gelukkig in goede handen is’.

Warhoofden

Grüne-Bondsdaglid Volker Beck vindt dat Die Linken met deze uitspraken ‘aan het spookrijden is’. Hij vindt dat Linke-leider Gregor Gysi zijn partij beter in het gareel moet houden. De uitlatingen van Wagenknecht zijn volgens hem ‘een groot struikelblok’ voor een linkse meerderheid in het parlement. “Wanneer Die Linken in 2017 de christen-democraten buitenspel willen zetten, moet de partijleiding nu ingrijpen en de warhoofden binnen de partij overtuigen van hun ongelijk.”

Ook andere Linke-Bondsdagleden zorgden voor opschudding, zoals Sevim Dagdelen. Hij vergeleek bondspresident Joachim Gauck met Paul von Hindenburg die ooit Hitler bij zijn greep naar de macht hielp. Gauck vond dat Rusland de situatie liet escaleren.

Loyaal aan de NAVO

Grüne-fractieleider Katrin Göring-Eckardt ging er tegenin. “We laten ons niet door Russische propaganda intimideren en ook niet door mensen die Russische propaganda verspreiden.” SPD-politici zien voorlopig geen mogelijkheid voor een rood-rood-groene coalitie. “Mocht er in 2017 bij de verkiezingen sprake van zijn, dan moeten Die Linke eerst maar eens de NAVO erkennen”, aldus SPD-Bondsdaglid Niels Annen. “Er zal nooit een Duitse regering met de SPD komen waarbij de NAVO aan onze loyaliteit zal moeten twijfelen.”

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: