Ga naar inhoud

[Update] Q&A proces Uli Hoeneß: voor minstens 18,5 miljoen euro belasting ontdoken

[Update] Voetbalicoon Uli Hoeneß ontdook voor zeker 18,5 miljoen euro de belasting. Dat bevestigde hij maandagochtend in de rechtbank van München. Ongeveer een jaar geleden gaf hij onder druk aan dat hij belasting had ontdoken. Duitslandnieuws zet de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij. Moet de voorzitter van Bayern München de gevangenis in?

Live

  • Hoeneß ontdook de belasting voor minstens 18,5 miljoen euro

Rechtszaak van het jaar

Het is één van de meest spectaculaire processen in Duitsland dit jaar. De grote baas van voetbalclub Bayern München en worstenfabrikant staat vandaag voor de rechter.

De fans van Bayern München staan achter hun voorzitter, wat hem tot tranen toe roerde. Ze zijn als een grote familie voor hem. Aan de andere kant harde kritiek. Want Hoeneß presenteerde zich altijd als moraalridder. De man van het solide huishoudboekje en de successen van Bayern, maar ook iemand die zijn winsten op de beurs verborgen hield voor de fiscus.

Inmiddels zijn tienduizenden Duitse belastingontduikers zo geschrokken van de zaak, dat zij massaal bij de belastingdienst hun zonden kwamen opbiechten. In Duitsland wordt dit het Hoeneß-effect genoemd. Het levert de schatkist recordbedragen op.

Q&A Hoeneß

Waarom gaat het in het proces?

Hoeneß staat onder verdenking van belastingontduiking en is op 7 punten aangeklaagd. Zo betaalde hij over winsten die hij op de beurs haalde geen belasting. Het voetbalicoon vreesde dat de zaak aan het rollen zou komen en gaf zichzelf in januari 2013 aan. Daarbij kreeg hij hulp en advies van een voormalig belastinginspecteur. Maar de fiscus vertrouwde zijn biecht niet en gelastte direct een doorzoeking van zijn huis aan de Tegernsee. Hij mocht na betaling van een borgsom het proces in vrijheid afwachten.

Kan de biecht Hoeneß redden?

Dat zal deze dagen duidelijk worden. Beslissend is of rechter Rupert Heindl de zelfaangifte ook als dusdanig erkent. Hoeneß gaat daarvan uit. Maar hij zal met de billen bloot moeten. Op de Zwitserse rekening zijn meer dan 33.000 transacties geweest waarover hij verantwoording moet afleggen. Ook moet bepaald worden in hoeverre Hoeneß uit vrije wil naar de fiscus is gestapt. Of voelde hij zich onder druk gezet door graafwerk van het magazine Stern?

Hoe hoog is de belastingschuld?

Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat de aanklager van een bedrag van 3,5 miljoen euro uit. Mogelijk is een groot deel daarvan al verjaard. Der Spiegel schat het overblijvende bedrag op 800.000 euro. Die hoogte zou zeer bepalend kunnen zijn of Hoeneß de gevangenis in moet. In 2008 is besloten dat op bedragen onder de miljoen euro enkel een voorwaardelijke straf volgt.

Wat hang Hoeneß boven het hoofd?

Het maximum bij belastingontduiking is vijf jaar gevangenis. Maar veel experts gaan er van uit dat Hoeneß met een voorwaardelijke straf er vanaf komt. Maar er zijn ook deskundigen die denken dat Hoeneß een half jaar moet brommen. In totaal moet Hoeneß deze week viermaal voor de rechter verschijnen. De rechter heeft vier getuigen opgeroepen, allen belastingexperts. Een daarvan is volgens Bild de man die Hoeneß bij zijn zelfaangifte heeft geholpen.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: