Ga naar inhoud

Carsten Brzeski: Duitse orderportefeuille raakt dit jaar steeds voller

Is Duitsland zigzaggend op weg naar een herstel? De bedrijven kregen in januari meer orders binnen, wat laat zien dat de ruggengraat van de economie sterker wordt. Vergeleken met een jaar eerder groeide het aantal orders met 1,2%. De stagnatie van de Franse economie drukt de Duitse export, waardoor de groei minder hard gaat dan verwacht.

De daling van afgelopen jaar kwam doordat zowel de binnenlandse als buitenlandse vraag tegenvielen. Maar in januari gingen trokken beide cijfers weer aan. Toch blijft de Duitse industrie erg afhankelijk van buitenlandse orders. Over heel 2013 steeg het aantal opdrachten uit het buitenland met bijna 4%, terwijl de binnenlandse orders achterbleven met een magere groei van 0,5%.

Stagnatie Frankrijk slecht voor Duitsland  

Eerder vandaag publiceerde het Duitse bureau voor de statistiek de handelscijfers voor het derde kwartaal. Wie de details bekijkt, ontdekt interessante informatie. Vooral de stagnatie in Frankrijk laat sporen na op de Duitse exportcijfers. Frankrijk is nog altijd de belangrijkste handelspartner voor Duitsland, maar het gat met andere landen wordt kleiner. In het derde kwartaal van 2013 ging 9,1% van de Duitse export naar Frankrijk en 8,2% naar de Verenigde Staten. Tussen 1999 en 2002 ging meer dan 11% van de Duitse export naar Frankrijk.

Binnen Europa komt Duitsland ook meer in balans. Het grote handelsoverschot van Duitsland tegenover de andere landen kromp met 13% in 2013 vergeleken met het jaar ervoor. Het kwam daarmee uit op 58,6 miljard euro (ongeveer 2,2% van het Duitse BBP). Belangrijk detail, drie landen uit de Top 5 van de Duitse exportbestemmingen komen van buiten de eurozone. Het gaat om de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China.

Export hapert meer dan verwacht

Het kan zijn dat de Duitse exportmotor de komende tijd wat langer hapert dan was verwacht. Zorgen die sinds het begin van dit jaar over de financiële markten rondspoken lijken te zijn verdwenen van de markt, maar kunnen de Duitse economie alsnog wat schade toebrengen. Samen met China vormen deze landen 15% van de Duitse export. Het lijkt er op of de basis voor een sterke groei van de Duitse export kleiner wordt.

Sterkere binnenlandse vraag nodig

Welbeschouwd zijn in de cijfers van vandaag twee belangrijke punten te vinden voor de Duitse groeiverwachtingen. De korte termijn ziet er rooskleurig uit en de industriële productie kan de vaart er in krijgen. Maar om deze snelheid vast te houden op de lange termijn, heeft de Duitse economie een sterkere binnenlandse vraag nodig.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa

Meer Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: