Ga naar inhoud

Rewe-baas vreest verwoestende prijzenoorlog in Duitsland

In de strijd om marktaandeel komen discountsupermarkten in Duitsland steeds weer met nieuwe aanbiedingen. Het zet de andere supermarkten onder druk. Rewe-baas Alain Caparros vreest voor een alles verwoestende prijzenoorlog in de Duitse supermarkten. Een neerwaartse prijzenspiraal waar hij in mee moet.

Al viermaal dit jaar heeft Duitslands grootste discounter Aldi de prijzen verlaagd. Dit tot ergernis van Rewe, de tweede supermarkt van Duitsland. “Dat is het vernietigen van waarde”, moppert Rewe-baas Alain Caparros tegen Spiegel Online. Alleen al de prijsstunts van Aldi met eieren heeft de supermarkt al miljoenen gekost. De manager ziet geen ander alternatief dan ook mee te doen in de prijzenstunts. “We zitten in een prijzenspiraal naar beneden waarin we mee zwemmen moeten.”

Meedogenloze botsing

De consument kan de komende maanden rekenen op meer koopjes. “Zolang de discounters met de omzet en het marktaandeel niet tevreden zijn, schroeven ze de prijzen naar beneden”, zegt Caparros. Voor hem is het duidelijk dat de discounters zich steeds meer in de richting van een gewone supermarkt bewegen. “Wij lijken steeds meer op een discounter, en de Aldi’s en Lidl’s op ons.” Ergens in het midden komen de beide supermarkttypes elkaar tegen, denkt hij. “De vraag is of dat een meedogenloze botsing wordt of niet.”

Penny draait verlies

De tot de Rewe-groep horende discounter Penny komt steeds verder in het rood. Het is de vierde discounter van Duitsland achter Aldi, Lidl en Netto. Pas in 2016 gaat Penny weer winst draaien, verwacht Caparros. Toch is hij tevreden over de ontwikkeling bij de dochteronderneming. “Ondanks de keiharde concurrentie met rivalen Aldi en Lidl is Penny in 2013 net zo hard gegroeid als de andere supermarkten binnen de Rewe-groep.”

Gelukkig

De groep als geheel kon afgelopen jaar een positieve balans voorleggen. “We zijn met Rewe in 2013 harder gegroeid dan de markt zelf en zijn tevreden met al onze bedrijfsonderdelen.” De klassieke supermarkt is nog steeds een succesverhaal, dat geldt ook voor de bouwmarkten die van het faillissement van de concurrenten kon profiteren. Ook de toeristische tak wist te groeien. “Onze buitenlandse onderdelen lopen goed. Kortom, we zijn gelukkig”, aldus Caparros. De officiële cijfers van Rewe komen op 27 mei naar buiten.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: