Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Duitsers studeren te veel, verlies RWE treft NRW hard en is het handelsoverschot te groot

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Brussel vertelt vandaag of Duits handelsoverschot te hoog is, Duitsers studeren te veel in plaats van te werken en monstrueus verlies RWE treft deelstaat Noordrijn-Westfalen hard.

Handelsoverschot 

Brussel beslist vandaag of Duits handelsoverschot te groot is

Vorige week liet staatssecretaris Roth van Europese Zaken al doorschemeren dat Berlijn niet meer op ramkoers ligt met Brussel als het gaat om het Duitse handelsoverschot. Vandaag beslist de EU of het overschot te hoog is. Dinsdag toonde de Duitse regering voor het eerst in een officieel document de koerswijziging. Dat zorgt voor ergernis binnen de coalitie.

Vacatures

Duitsers studeren te veel in plaats van te werken

Het Duitse bedrijfsleven zit met de handen in het haar op zoek naar personeel. Eind vorig jaar stonden er nog 1 miljoen vacatures open, de industrie heeft 40.000 vakmensen nodig. Het gebrek aan mensen die aan de slag kunnen kan de Duitse groei in gevaar brengen. Voor een groot deel zijn de Duitsers zelf de schuldigen, zegt het VDI (Verband der Deutschen Ingenieure). “Duitsers studeren te veel.” Gevolg: Duitsland deïndustrialiseert.

RWE

Verval RWE treft Noordrijn-Westfalen hard

De miljardenverliezen van energiereus RWE treft de grootste deelstaat van Duitsland Noordrijn-Westfalen hard. De deelstaat met meer inwoners dan Nederland is zeer afhankelijk van het bedrijf. Bij gemeentes stroomt minder belastinggeld en dividend binnen, duizenden banen staan op het spel. Consumenten moeten rekening houden met een nog hogere energierekening.

Lang gold de Nederlandse ceo Peter Terium als de man waar mensen hun hoop op stelden. De opvolger van de autoritaire Jürgen Großmann viel op met zijn nuchtere aanpak en is een teamplayer. Na de presentatie van de dieprode cijfers van gisteren zien mensen een man zonder visie. Ook de Nederlandse dochter Essent werd in één klap miljoenen minder waard.

De vooruitzichten zijn somber. Nu wil Terium radicaal het roer omgooien. Als enige uitweg ziet hij de overstap op duurzame energie.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: