Ga naar inhoud

Verschil tussen arm en rijk binnen Europa nergens zo groot als in Duitsland

Nergens in Europa is bezit zo slecht verdeeld als in Duitsland. Onderzoekers van economisch instituut DIW laten zien dat de kloof in Duitsland tussen arm en rijk bijzonder groot is en ook is gegroeid. Veel ouderen kunnen hun pensioensgat niet voldoende opvullen met eigen spaargeld. Vooral ouderen in Oost-Duitsland lopen dat risico.

Ongeveer een vijfde van alle volwassenen in Duitsland heeft geen eigen vermogen. Bij 7% zijn de schulden zelfs hoger dan het bruto vermogen. Dat maakte het Duitse instituut voor economisch onderzoek (DIW Berlin) deze week bekend.

Verschillen

Uit het onderzoek blijkt dat de rijkste 10% van de bevolking beschikt over een kapitaal van 217.000 euro. Bij de meest rijke 1% is dat zelfs 817.000 euro. Het onderzoek laat ook zien dat er nog altijd verschillen zijn tussen Oost- en West-Duitsland. Zo bezit de rijkste 10% in Oost-Duitsland minimaal 110.000 euro, in het westen is dat zeker 240.000 euro.

De rijkste Duitsers hebben tussen 2002 en 2012 alleen maar meer geld verzameld. Bij de 30 procent met de laagste inkomens is in dit tijdsbestek juist weinig veranderd. DIW-onderzoeker Markus Grabka wijst er ook nog op dat de werklozen als enige groep de laatste 10 jaar aan vermogen heeft verloren, zo schrijft hij in het rapport.

Meer schulden

Tegelijkertijd zien de onderzoekers dat het aandeel van mensen met schulden van 27,5% naar 32% is gestegen. Volgens de DIW heeft dat te maken met dat mensen steeds makkelijker geld kunnen lenen. “Dat geldt vooral in Oost-Duitsland.”

Kloof groeit

De onderzoekers stellen dat kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. In geen ander land binnen de EU is het vermogen zo ongelijk verdeeld als in Duitsland. Tweede op die ranglijst staat Oostenrijk. Duitsland haalt binnen die index een score van 0,78, Frankrijk 0,68 en Slowakije 0,45. Bij een waarde van 0 heeft iedereen precies evenveel vermogen. De waarde 1 betekent dan dat al het bezit in handen van één persoon is.

De wetenschappers berekenden dat het nettovermogen van de private huishoudens in Duitsland in 2012 ongeveer 6,3 biljoen euro bedroeg. De schulden lagen rond de 1,1 biljoen. Zo’n 38% van de volwassenen heeft een eigen huis dat gemiddeld 150.000 euro waard is.

Pensioensgat

Ongeveer de helft van de beroepsbevolking bezat in 2012 een eigen vermogen (spaargeld, obligaties, aandelen of aandelen in een investeringsfonds), of  een private verzekering. Gemiddeld lag de waarde daarvan rond de 29.000 euro, bij de private verzekeringen zo’n 19.000 euro. “Of daarmee de pensioensgaten gevuld kunnen worden blijft de vraag”, zo staat in het rapport. “Vooral ouderen in Oost-Duitsland lopen het risico om het pensioensgat niet met eigen vermogen te kunnen opvullen.”

Meer Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: