Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Schäuble maakt met 7 miljard minder nieuwe schulden dan werd gevreesd - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Schäuble maakt met 7 miljard minder nieuwe schulden dan werd gevreesd

De nieuwe regering Merkel belooft met onder meer een minimumloon en een lagere pensioenleeftijd veel. En dat kost veel geld. Toch wil minister van Financiën Wolfgang Schäuble met 7 miljard euro minder schulden maken dan waar veel mensen voor vreesden. In 2015 mag hij ondanks alle dure plannen zelfs niet meer in de rode cijfers komen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble doet dit jaar een minder grote greep in de staatskas dan waar veel mensen bang voor waren. De CDU-minister en nestor van het derde kabinet Merkel maakt 7 miljard euro extra schulden, zo blijkt uit informatie waar Handelsblatt de hand op wist te leggen.

Binnen de perken

Daarmee stuurt Schäuble aan op een begroting die in balans is. Tenminste, als de conjuncturele effecten niet worden meegerekend. Het maximaal haalbare was een nieuwe schuld van 8,5 miljard euro geweest. De meeste experts hadden verwacht dat de minister door alle dure verkiezingsbeloftes daar ver over heen zou moeten gaan.

Toch lukt het de minister van Financiën om de uitgaven enigszins binnen de perken te houden. Bovendien stroomt er dit jaar weer meer geld de Duitse schatkist binnen. Toch is de 7 miljard duidelijk hoger dan wat Schäuble voor de verkiezingen had ingepland. Het vorige kabinet Merkel rekende op 6,2 miljard. Maar bij de onderhandelingen met de SPD werd het al duidelijk dat dit getal niet houdbaar zou zijn.

Zwarte nul

Op 12 maart beslist de Duitse regering over de begroting, maar de interne planning daarvoor is al afgerond. Ook worden de piketpaaltjes voor 2015 uitgezet. Dan moet Schäuble proberen geen nieuwe schulden te maken en dus uitkomen op een zwarte nul, één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van  zijn eigen partij de CDU.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: