Ga naar inhoud

Q&A: Oud-president Christian Wulff vrijgesproken in corruptieproces

De Duitse oud-president Christian Wulff is vrijgesproken van corruptie. Meer dan twee jaar geleden trad hij af wegens een vermeend corruptieschandaal. Daarmee komt een een waar staatsdrama ten einde. Hij pakt zijn oude beroep als advocaat weer op en ontvangt tot zijn dood nog maandelijks 16.500 euro 'eresoldij'. Vragen en antwoorden rond het drama Wulff.

De eerste tv-serie van het Wulff-drama is er al, het was woensdagavond op tv. Vandaag speelt Christian Wulff de hoofdrol in een gelukkig einde van wat bijna tot een Duitse opera verworden is. Het gerechtshof van Hannover heeft hem vrijgesproken.

Staatsaffaire

Daarmee wordt een streep getrokken onder een staatsaffaire, die een dikke twee jaar geleden begon met berichten over private kredieten voor de financiering van zijn privéwoning. De gevolgen zijn inmiddels in heel Duitsland bekend. Een woede-uitbarsting op de voicemail van de hoofdredacteur van boulevardkrant Bild, een onderzoek, aftreden, steeds weer nieuwe beschuldigingen van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Het ging op vakanties, dure auto’s, chique kleren, zelfs een trapautootje was verdacht in de ogen van de onderzoekers.

Maar voor de rechter bleef van dat alles niet veel over. Slechts een bezoek aan het Oktoberfest in 2008, waar filmproducent David Groenewold hem had uitgenodigd, zou de omkoopbaarheid van de voormalige minister-president van Nedersaksen aantonen. Groenewold betaalde de hotelovernachting en het diner à 720 euro, waarna Wulff als tegenprestatie zich later voor een filmproject van hem  zou hebben ingezet.

Q&A over het Wulff-drama

Q: Wat betekent de vrijspraak?

A: Alle andere uitspraken dan vrijspraak zou een verrassing zijn. Rechter Frank Rosenow heeft al meerdere malen laten doorschemeren dat voor de beschuldiging van omkoopbaarheid het voorval op het Okotberfest te weinig is. Ook Wulff zelf hield geen rekening meer met een veroordeling. De oud-president wordt zelfs in ere hersteld, al zal hij natuurlijk niet meer op zijn oude post kunnen terugkeren.

Q: Was de hele zaak niet overdreven?

A: Daarover wordt nog flink gediscussieerd. Als je alleen kijkt naar het voorval op het Oktoberfest – waar de ex-president zich liet fêteren door de filmproducent – dan is het lastig te zeggen of dat in verhouding is met hoe Wulff nu al gestraft is door zijn aftreden. Of Wulff fout zat, daar is bijna iedereen het over eens. Zijn gedrag was bepaald niet president-waardig.

Wulff sloeg bij het begin van het proces een schikking van 20.000 euro af. Dat is nu zijn voordeel. Het proces duurde wellicht langer, maar zijn blazoen wordt nu wel juridisch gezuiverd. Wel is zijn politieke carrière geruïneerd, zijn vrouw heeft hem verlaten en het imago van schnabbelaar zal altijd aan hem blijven kleven.

Q: Was zijn eigen aftreden dan ietwat overdreven?

A: Zeker niet. Ook nu de oud-president strafrechtelijk niets te verwijten valt, betekent het niet dat hij ineens toch nog een slachtoffer is in de hele affaire. Niet justitie heeft hem ten val gebracht, het was zijn eigen fout dat hij de financiering van zijn eigen huis achterhield. En hij liet zich omringen met bepaalde mensen waardoor de indruk ontstond dat hij vriendjespolitiek bedreef. Hij was een graag geziene gast op feestjes, maakte verre reizen waardoor de indruk ontstond dat het Duitse staatshoofd te koop was. Bovendien tikte hij de media op de vingers als die daarover wilden schrijven.

Q: Wat moet Wulff nu?

A: De 54-jarige advocaat wil vooral rust. Hij hoopt de storm eindelijk gaat liggen. Financieel heeft hij de schaapjes op het droge, want hij krijgt per jaar 199.000 euro ‘eresoldij’ per jaar tot aan zijn dood. Dat is zo’n 16.500 euro per maand. Hij woont in Hannover en mag weer aan de slag als advocaat. Oud-president Horst Köhler vond dat een schandaal en zag direct af van het Ruhegeld.

Volgens Duitse media gaat Wulff aan de slag bij een groot advocatenkantoor dat klanten uit Turkije en de Arabische wereld wil hebben. Aanbiedingen voor posities in raden van toezicht heeft hij tot nu toe steeds afgewezen.

Meer Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: