Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Mbo in Limburg stuurt afgestudeerde peuterleidsters de grens over - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Mbo in Limburg stuurt afgestudeerde peuterleidsters de grens over

Veel peuterleidsters in Nederland zijn hun baan kwijtgeraakt door forse bezuinigingen van de overheid. In Limburg ziet het Arcuscollege kans om hun studenten wel aan een baan te helpen, maar dan in Duitsland. Daar heeft de regering zich onlangs verplicht om voor elk kind kinderopvang aan te bieden. Nu is een flink tekort aan pedagogisch medewerkers.

Nu zoveel Nederlandse pedagogische medewerkers ineens gedwongen thuis zitten, kan studenten het gevoel bekruipen dat ze studeren om vervolgens direct in de bijstand te belanden. Maar het Arcuscollege in Heerlen kijkt over de grens, in Duitsland liggen voor studenten van niveau 3 en 4 de banen voor het oprapen. Ze kunnen aan de slag in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang. Jaarlijks studeren gemiddeld 40 studenten af bij Arcus College als pedagogisch medewerker

Tekort in Duitsland

In Duitsland heeft sinds 1 augustus 2013 elk kind recht op kinderopvang. De overheid moet voor ieder kind een kinderopvangplek aanbieden. Als dit niet gebeurt, volgt er een boete. Maar er is een groot tekort aan beroepskrachten in deze sector. Zo zijn er in de grensregio Noordrijn-Westfalen op dit moment honderden niet ingevulde vacatures.

Docenten van Arcus uit Heerlen zien kansen. “Aangezien wij in een grensgebied zitten en veel studenten ook Duits kunnen spreken, biedt dit mogelijkheden. En niet alleen voor onze studenten, maar ook voor mensen, die hun baan in de kinderopvang hebben verloren of dreigen te verliezen”, vertelt Thera van der Reijden, docent en mentor van de afdeling Welzijn bij Arcus College.

Krapte in Nederland

Door de krapte op de arbeidsmarkt kiezen volgens Van der Reijden steeds meer studenten er voor om door te studeren, of ze zoeken een baan in vergelijkbare werkvelden. “Denk aan: zorg, woonbegeleiding-activiteitenbegeleiding. Er zijn ook studenten die kiezen voor een extra mbo-opleiding, zodat ze meer mogelijkheden hebben om een baan te vinden.”

Voorlichting in Limburg

“In november zijn we met onze vierdejaars studenten kinderopvang naar een voorlichting geweest over ‘Werken in de kinderopvang in Duitsland’, georganiseerd door de Arbeitsagentur in Aken-Düren. Nu organiseren wij komende maand een soortgelijke voorlichting in Heerlen”, vertelt Van der Reijden. De Duitse televisiezender ZDF komt opnamen maken.

Nederlanders geliefd in Duitsland

Ook EUREGIO bemiddelt veel tussen kinderdagverblijven in Duitsland en pedagogisch medewerkers uit Nederland, schreef Duitslandnieuws al eerder. Nederlandse werknemers zijn over het algemeen geliefd over de grens. Ook in de bouw en de ict zijn veel vacatures.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: