Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Beieren raakt verstrikt in eigen beloftes, Nedersaksen het groenst en UBS betaalt 200 miljoen

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Beieren raakt verstrikt tussen eigen beloftes voor stroomsnelwegen en protest vanuit de bevolking, Niedersaksen wekt de meeste groene stroom op en Zwitserse bank UBS betaalt 200 miljoen aan Duitsland.

Stroomsnelwegen

Beieren raakt verstrikt in eigen beloftes bij stroomsnelwegen

De Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU) heeft kritiek op de geplande stroomsnelwegen door Duitsland, die onder meer door het Nederlandse Tennet worden gebouwd. Dat doet Seehofer in navolging van protest uit de eigen Beierse bevolking. Maar het was de minister-president zelf die eerst nog veel grotere stroomsnelwegen plande.

Duurzame energie

Nedersaksen wekt de meeste duurzame energie op

In Berlijn worstelen de partijen met een hervorming van de duurzame energie. Bij de te nemen beslissingen kunnen de nieuwste cijfers helpen om de verdeling van de windmolens en zonnepanelen te bepalen. Daaruit blijkt dat in Nedersaksen – grenzend aan Nederland – de meeste groene stroom wordt opgewekt. Beieren harkt de meeste subsidie binnen.

Belastingontduiking

Zwitserse bank UBS wil 200 miljoen schadevergoeding aan Duitsland betalen

De Zwitserse bank UBS is bereid om tot 200 miljoen euro schadevergoeding aan Duitsland te betalen wegens medeplichtigheid aan belastingontduiking. Dat zou het hoogste bedrag zijn dat een buitenlandse financiële instelling ooit aan Duitsland heeft betaald. Andere Zwitserse banken als Julius Bär en Credit Suisse kwamen met respectievelijk 50 en 150 miljoen euro er duidelijk beter vanaf.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: