Ga naar inhoud

Duitsland moet als ict-land flinke inhaalslag maken

Nederland en Duitsland delen de 5e plaats op de ranglijst beste ict-landen ter wereld. Dat is vooral een stap vooruit voor Duitsland. Denemarken belandde op dezelfde plek, achter Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Groot-Brittannië. Duitsland moet nu vooral zorgen dat het voldoende vakmensen vindt en dat de infrastructuur wordt verbeterd.

Met de vijfde plaats hoort Duitsland weliswaar bij de top van de wereld, maar er valt nog voldoende te verbeteren, zeggen de onderzoekers ZEW en TNS Infratest die de lijst samenstelden in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken. “Dit is een succes voor Duitsland”, zegt projectleider Tobias Weber. “Maar de oriëntatie op export van de digitale branche moet echt groter worden. Duitse bedrijven moeten uit hun comfortzone komen en internationaal meer present zijn.”

Het onderzoek kijkt naar de prestaties van de ict- en internetbranche door de markt te analyseren, en naar de digitale infrastructuur te kijken en het gebruik van nieuwe technologieën en diensten. Duitsland haalt daarbij net als Nederland en Denemarken 49 uit 100 punten, wat goed is voor de vijfde plek. Nederland blijft daarmee op dezelfde plek staan als vorig jaar, Duitsland is een positie omhoog geklommen. Ter vergelijking, lijstaanvoerder Verenigde Staten ligt onbedreigd aan kop met 79 punten. 

Top ict-landen

  1. Verenigde Staten 79 punten
  2. Zuid-Korea 56
  3. Japan 55
  4. Groot-Brittannië 54
  5. Duitsland, Nederland, Denemarken, 49
  6. China, Finland 48

Inhaalslag voor Duitsland

De digitale infrastructuur is de zesde ter wereld en heeft ook een grote vooruitgang geboekt. Eind 2012 had bijna 55 procent van de Duitse huishoudens een bandbreedte van 50 MB. Dat is een verbetering van 38 procent met het jaar ervoor. Mooie cijfers, maar de onderzoekers vinden dat Duitsland juist op dat gebied nog een hele inhaalslag te maken heeft. De nieuwe minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) heeft dan ook expliciet de opdracht om heel Duitsland spoedig aan te sluiten op breedbandinternet.

Ook ontbreekt het Duitsland volgens TNS-expert Sabine Graumann ondee andere aan voldoende vakmensen. Verder moet volgens haar dringend het wetboek aan de digitale wereld worden aangepast.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: