Ga naar inhoud

Duitse bouwsector haalt hoogste omzet dit millennium en het wordt nog beter

De Duitse bouwsector is weer op stoom gekomen. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek haalde de branche in 2013 een omzet van 96,6 miljard euro, het hoogste sinds dit millennium. En het wordt nog beter, zegt bouwend Duitsland. De brancheorganisatie HDB verwacht dit jaar een omzetgroei van 3,5%. Wel worden de personeelskosten en de grondstoffen duurder.

De Duitse bouwsector ziet de toekomst zonnig tegemoet. Het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie (HDB) verwacht dit jaar een groeiende omzet met 3,5 procent. Bovendien stijgt het aantal werknemers met 1,1% naar een totaal van 765.000, zo deelde de organisatie maandag mee in Berlijn. Daarmee zouden er weer evenveel bouwvakkers aan het werk zijn als in 2004. Recordomzetten uit de jaren ’90 lijken wel ver weg.

Meer orders

De gevulde orderportefeuilles duiden op een verdere groei. November was goed, maar vervolgens kwam december met 12,2% aan extra opdrachten er overeen, zo deelde het Duitse bureau voor statistiek maandag mee in Wiesbaden. Over het hele jaar gezien steeg de waarde van de orders met 3,7% ten opzichte van 2012. Dat is een reële groei van 1,9%.

Volgens onderzoek van de Duitse kamer van koophandel (DIHK) was 94 procent van de bouwbedrijven tevreden over de huidige markt. Dat is meer dan ooit. Nederlandse bouwbedrijven kunnen goed profiteren van de jubelstemming in Duitsland, zei ING DiBa-econoom Carsten Brzeski eerder deze maand tegen Duitslandnieuws. “De nieuwe regering Merkel wil veel investeren in infrastructuur, Nederlandse bedrijven kunnen goed meedoen in de aanbesteding om grote klussen.”

Duitse bouw in cijfers

Reële vraag in 2013 ten opzichte van 2012

  • Bovengrondse werken + 2,2%
  • Ondergrondse bouw + 1,7%%
  • Totaal: + 1,9%

Werkgelegenheid in 2013 ten opzichte van 2012

  • Mensen aan het werk: + 1% (11.500 werknemers)
  • Aantal werkuren: + 0,9%

Bron: Destatis

Milde winter

Met een nominale omzetgroei van 3,1% (reëel + 1,5%) werd de prognose voor 2013 van 2% ruim overtroffen. “De aannemers hebben de milde temperaturen en de extra werkdag in december gebruikt”, vertelt HDB-woordvoerder Heiko Stiepelmann aan WirtschaftsWoche.

Toch staan de winsten onder druk wegens gestegen personeelskosten en duurdere grondstoffen, zegt Stiepelmann. “De vakbonden eisen een verhoging van 7% en dat is gevaarlijk.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: