Ga naar inhoud

Carsten Brzeski: Duitse bedrijven onvermoeibaar optimistisch

Duitse bedrijven blijven onvermoeibaar optimistisch. De Ifo-index van februari tipte weer aan de hoogste stand sinds juli 2011 op 111,3 tegen 110,6 in januari. Terwijl het verwachtingscomponent een beetje getemperd werd, ging de beoordeling juist omhoog. Het bereikte het hoogste niveau sinds april 2012.

Het Duitse zakelijke optimisme lijkt besmettelijk en langzaam maar zeker verdwijnt het laatste raadsel tussen de ‘zachte’ en ‘harde’ cijfers. De GDP-cijfers uit het vierde kwartaal waren beter dan verwacht en markeerden een eerste belangrijke stap in die richting. De cijfers die de komende weken naar buiten komen moeten bevestigen of de goede verwachtingen ook daadwerkelijk worden omgezet in een aansluiting met de echte markt.

De IFO-index tegenover de PMI-index. Bron: Bloomberg
De IFO-index tegenover de PMI-index. Bron: Bloomberg

 

Vooral de ruggengraat van de economie zou weer moeten aansterken. De combinatie van gevulde orderportefeuilles en kleine voorraden voorspelt een goede industriële productie de komende maanden. Het komt niet als een verrassing dat grote Duitse bedrijven het aantal werkuren heeft uitgebreid om achterstanden in te halen.

Bouw trekt aan

Bovendien trekt de bouwsector aan, dankzij de milde winter en binnenlandse investeringen mede dankzij de overheid. Verder is er een eerste voorzichtige groei van zakelijke investeringen. Bovendien zorgen de sterke arbeidsmarkt en de recente loonsverhogingen voor een sterkere binnenlandse vraag. De kleine daling in reële lonen afgelopen jaar zal in de grafieken nauwelijks terug te zien zijn.

Risico’s

Natuurlijk zijn er ook risico’s. Een onverwachte tempering van de conjunctuur in de BRIC-landen en onrust op de Chinese markt worden vaak genoemd als de grootste bedreigingen voor de Duitse economie. Volgens ons verdwijnen de zorgen over de Amerikaanse economie snel. Sterker nog, de Amerikaanse markt kan snel veranderen in één van de belangrijkste motors voor de Duitse exportgroei dit jaar.

Met de andere risico’s in ogenschouw, te negatieve impact van onrust in de BRIC-landen zou binnen de perken moeten blijven.  Zolang China maar relatief stabiel blijft, is de export niet echt in gevaar. India, Brazilië, Turkije en Argentinië zijn geen belangrijkere exportbestemmingen dan een land als België.

Gouden koers

Misschien waren de prestaties van sommige Duitse Olympische sporters de afgelopen twee weken een beetje teleurstellend. Niet getreurd, de economische prestaties liggen weer op koers voor een gouden medaille.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa

Meer Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: