Ga naar inhoud

Steeds meer Duitse interesse om te investeren in ‘slimme regio’ Eindhoven

Eindhoven heeft na Londen en Helsinki het beste investeringsklimaat voor bedrijven en instellingen van Europa. Ook in Duitsland weet men steeds beter de regio te vinden. Zo nemen Duitsers bedrijven over in Zuid-Nederland om gebruik te maken van hightec-kennis. De Hannover Messe kan voor de ontluikende relatie een extra impuls zorgen.

De hoge klassering van van de regio die ook wel ‘Brainport Eindhoven’ wordt genoemd, is door het onderzoeksinstituut van de Financial Times onder andere gebaseerd op fDi-strategie (directe buitenlandse investeringen), infrastructuur en economische potentie. Noord-Brabant heeft volgens de Britse zakenkrant de beste investeringsstrategie van alle beoordeelde West-Europese regio’s.

Automotive

De regio drijft zelf al veel handel met Duitsland. Vooral de automotive-sector is goed vertegenwoordigd. De producenten van auto-onderdelen leveren met name aan grote Duitse autofabrikanten in Zuid-Duitsland. “Een heel belangrijke regio voor Brabant”, vertelt woordvoerder Frank Donders van FME, brancheorganisatie voor de technologische industrie.

Maar volgens Donders gaat het de laatste paar jaren – zeg sinds 2010 – ook andersom. “Zeker, er begint voor deze regio steeds meer belangstelling te komen vanuit Duitsland.” En door lijstjes zoals zoals in de Financial Times kan dat alleen maar meer worden, denkt de woordvoerder. “Ja, voor wat ze waard zijn natuurlijk. Maar misschien zijn er nu ondernemers in het buitenland die even gaan kijken wat er toch in Eindhoven te doen is.”

Bosch

Pionier van de Duitse interesse is fabrikant Bosch, vertelt Donders. “Zij hebben een heel aantal bedrijven hier overgenomen. De meesten produceren direct voor Bosch. Een uitzondering is Rexroth in Boxtel. Dat is een projectorganisatie die hightec-oplossingen zoekt voor hydraulische techniek. Dat doen ze bijvoorbeeld voor deltawerken of boorplatforms. Zij doen zulk apart werk, dat ze eigenlijk van Bosch hun eigen gang mogen gaan. Geen massaproductie dus, maar engineering.”

Voorbeelden van recente Duitse investeringen in de regio zijn bijvoorbeeld Benterler in Helmond, ooit de ontwikkelpoot van DAF Trucks. Verder werd OTB, een bedrijf in Eindhoven dat zonnecellen ontwikkelt overgenomen door het Duitse Roth & Rau. “Allemaal bedrijven waar hoogwaardige hightec-kennis aanwezig is.”

Industrie 4.0

Dan wijst Donders graag nog wat zuidelijker naar een zeer recent voorbeeld. “Weet je waarom BMW zo graag de Mini bij VDL Nedcar in Born wilde laten maken? Ze waren erg verbaasd over hoe divers ze daar modellen kunnen maken binnen één productielijn.”

Het past bij de richting die bedrijven als BMW op willen. Zo werkt het bedrijf aan productielijnen die zichzelf opnieuw kunnen afstellen wanneer er een ander model moet worden gemaakt. Vroeger moest daarvoor de hele fabriek worden omgebouwd, een enorme kostenpost. Deze nieuwe manier van werken wordt in Duitsland Industrie 4.0 genoemd.

“Heel mooi die Industrie 4.0”, zegt FME-woordvoerder Donders. “Maar dit gaat niet alleen over de grote bedrijven met dure innovatie-afdelingen. In Duitsland zie je vaak dat veel innovatie (R&D) uit kleine familiebedrijven komt, en niet enkel van reuzen als Siemens of Bosch. Die ontwikkeling zou ik in Nederland ook graag zien.”

Hannover Messe

Nu er voorzichtig meer buitenlandse belangstelling komt voor regio Eindhoven, verwacht Donders ook veel van de komende Hannover Messe in april waar Nederland als partnerland centraal staat. “Daar kan Eindhoven zich echt goed laten zien aan de rest van de wereld.”

Duitslandnieuws Events

 

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto