Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Randstad-topman Van den Broek: Duits beleid arbeidsmarkt is 'stap terug' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Randstad-topman Van den Broek: Duits beleid arbeidsmarkt is ‘stap terug’

‘Duitsland is een fantastisch land.’ Met hoorbaar enthousiasme vertelt Jacques van den Broek over het land waarvoor hij binnen Randstad verantwoordelijk is. Over het huidige Duitse arbeidsmarktbeleid is Van den Broek een stuk minder te spreken. 'Conservatief' en een 'stap terug'. Een exclusief interview van Duitslandnieuws met de nieuwe topman van het uitzendconcern.

Randstad presenteerde donderdag de cijfers over het vierde kwartaal en tegelijkertijd de resultaten over het hele jaar 2013. Onder druk van de algehele economische malaise waren meerdere kwartalen geen groei te bespeuren. In het vierde kwartaal van 2013 is die trend gekeerd, alhoewel erg voorzichtig met 1% tot 4,28 miljard euro.

Over het hele jaar daalde de omzet tot 16,6 miljard met 3%. Het was de laatste keer dat Ben Nooteboom als ceo fungeerde. Sinds vandaag is Jacques van den Broek, die sinds 1988 werkt bij Randstad, de nieuwe CEO.

Spannend jaar

Voor de Duitse tak van Randstad was het een spannend jaar vanwege de invoering van een nieuw administratiesysteem.  Hierdoor liepen de kosten op. Het ging ‘om vrij forse verhogingen in drie stappen in negen maanden’, vertelt Van den Broek aan Duitslandnieuws. Het grootste uitzendbureau van Duitsland begon in 2012 een reorganisatie. In 2013 vertrokken enkele duizenden personeelsleden. In totaal heeft Randstad nu ongeveer 479.000 mensen in dienst, het management bestaat uit 2.530 man.

Omzet

Door de hogere kosten moesten Duitse opdrachtgevers ook meer betalen voor uitzendkrachten van Randstad. “We hebben vol spanning afgewacht wat dat voor het volume zou betekenen,  maar dat bleef gelijk”, zegt de nieuwe ceo. Door de hogere prijzen steeg de omzet met 9% over het hele jaar. Randstad is het grootste uitzendbureau in Duitsland en concurreert stevig met Adecco en het eveneens Nederlandse USG People. De Duitse markt is belangrijk voor Randstad. Niet alleen voor de bedrijfsresultaten, maar ook als indicator. Van den Broek: “Als het Duitsland goed gaat dan is dat goed nieuws voor Randstad.”

Stap terug voor Duitsland

Het nieuwe Duitse kabinet kan Van den Broek maar matig bekoren. “Het huidige economische succes in Duitsland is voor een groot deel te danken aan de hervormingen op de arbeidsmarkt van voormalig bondskanselier Gerhard Schröder en door de invoering een sociaal minimum onder leiding van de sociaal-democraat Harz.

Wat de nieuwe Randstad-topman vooral aanspreekt is het gevoel voor concurrerend zijn op de wereldmarkt. “Wat alles te maken heeft met het in de klauwen houden van de arbeidskosten.” Maar wat goed voor Duitsland was, is niet per se goed voor de SPD. (afstraffing bij volgende verkiezingen, red.). En dus zien we nu weer een conservatievere SPD die wat minder goed voor Duitsland is.” Over de hele linie, zo stelt Van den Broek, is dit een ‘stap terug’.

Minimumloon

De nieuwe regering Merkel wil een algemeen minimumloon invoeren. Het Duitse bedrijfsleven reageerde ontzet. Maar dit is niet zozeer van invloed op de sectoren waarin Randstad actief is. De meeste uitzendkrachten zitten ruim boven de 8,50 euro bruto per uur, volgens Randstad.

Wat wel van belangrijk zijn de onderhandelingen met de vakbonden per sector, zoals met de vakbonden voor technisch personeel. Hier stijgen de lonen van mensen in vaste dienst tussen de 3 en 5 procent. Wat direct wordt doorberekend naar het loon van de uitzendkrachten.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.