Ga naar inhoud

Ondanks kritiek uit Zuid-Europa: Duitse lonen opnieuw lager

Veel landen klagen erover dat de Duitse lonen te laag zijn. Maar of Duitse bedrijven zich er iets van aantrekken? Het lijkt er niet op. In 2013, een jaar waarin Duitsland als een van de weinige Europese landen groeide, zijn de reële lonen gedaald met 0,2%. Dat heeft het Duitse bureau voor statistiek vandaag bekendgemaakt.

Nominaal zat er nog wel een kleine stijging in van 1,3% maar dat was onvoldoende om de inflatie van 1,5% bij te benen. In het buitenland wordt de Duitse loonontwikkeling met argusogen gevolgd. Zelfs grote organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds vinden de lonen in Duitsland te laag. Het draagt er toe bij dat Duitsland een enorm handelsoverschot heeft met de rest van de wereld. Lagere lonen betekenen immers minder koopkracht om goederen te kopen en een grotere concurrentiekracht van Duitse bedrijven.

Klachten lage Duitse lonen

Vooral in Zuid-Europa klagen ze steen en been over de Duitse loonpolitiek die het volgens hun erg moeilijk maakt om uit de recessie te komen. In de Duitse politiek vinden ze de kritiek nergens op slaan. Van een moedwillig laag houden van de lonen kan geen sprake zijn, zo klinkt het vanuit Duitsland en zeker niet de laatste jaren. Bovendien mag Duitsland dan grote handelsoverschotten hebben, maar die zijn vooral met landen buiten Europa.

De laatste jaren kende Duitsland wel reële loonstijgingen, die in vergelijking met de rest van Europa hoog, tot zeer hoog waren. In 2012 was het 0,5%, in 2011 ging het om 1,2% en in 2010 zelfs 1,5%. Het laatste jaar dat de reële lonen daalden was in 2009 met toen 0,2%.

Dit jaar stijgt loon wel

Voor dit jaar ziet er weer goed uit. Onlangs werd nog een nieuwe cao afgesloten in de chemie-industrie van nominaal 3,7%. Het economische Ifo-instituut uit München gaat voor heel Duitsland uit van een reële loonstijging van 1,3%. De drijvende kracht daarachter is de economische groei waarvan verwacht wordt dat hij dicht in de buurt van de 2% terechtkomt.

Nederland

Voor Nederland zijn nog geen officiële cijfers bekend. Maar uit voorlopige cijfers kan worden afgeleid dat in Nederland de reële lonen in 2013 zijn gedaald. Voor dit jaar gaat het CPB uit van een stijging van 1% en een economie die zich met een half procent groei bevrijdt uit de recessie.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: