
De Duitse president Joachim Gauck (74) wilde woensdagavond niet te veel over Edward Snowden zeggen. “Als ik een telefoongesprek voer, vind ik het een onverdraaglijke gedachte dat het afgeluisterd kan worden. Iets lijkt teruggekeerd te zijn waarvan ik dacht dat die tijd voorbij was.” Gauck groeide op in de DDR en ontpopte zich na zijn studie als theoloog als anti-communistische burgerrechtenactivist. Al eerder vroeg de voormalige dominee zich af of hij nog wel ‘vrij telefoneren’ kon.
Vuist op tafel
Het was één van de weinige momenten dat Gauck even uit zijn rol viel als bedachtzame en beminnelijke president en met zijn vuist op tafel sloeg. De president van Duitsland moet zijn woorden zorgvuldig kiezen omdat hij geen politieke uitspraken mag doen. Zijn functie is in die zin eerder te vergelijken met die van de Nederlandse monarchie.
Oekraïne
Gauck sprak ook over de onlusten in Oekraïne, het raakt hem zeer. “Die onzekerheid die de demonstranten nu meemaken ken ik nog goed uit 1988. Je weet dat er iets moet veranderen. De tanks kwamen op ons af. Gelukkig liep het bij ons goed af, in Oekraïne vallen er doden.”
Op 5 mei 2012 voerde Gauck, als eerste Duitser in de geschiedenis, het woord tijdens de Nationale Viering van de Nederlandse Bevrijding.
De Duitse president stelde dat burgers en overheid nooit gelijk zijn. “Zij die de wapens hebben, zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de burgers. Dat moet de regering goed beseffen.” Volgens Gauck moeten de EU en Rusland nu samen in Kiev bemiddelen. “De EU moet de deur open houden, maar moet daarbij ook de Oekraïense relatie met Rusland erkennen.
Kies voor Rusland of EU
Afgelopen najaar sprak het Duitse staatshoofd met de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj. “Ik vroeg hem toen hoe hij Oekraïne over 10 jaar zag. Ik wees hem op de staat van de rechtsstaat en de economische situatie. Zie je dan Rusland als voorbeeld? Of kies je voor de Europese Unie? Het westen heeft echt iets anders te bieden.”