Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse president Gauck: idee dat je telefoon wordt afgeluisterd is ondraaglijk - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse president Gauck: idee dat je telefoon wordt afgeluisterd is ondraaglijk

'Ondraaglijk', De Duitse president Joachim Gauck slaat met zijn vuist op tafel als hij spreekt over het idee dat je telefoon kan worden afgeluisterd. Duitslandnieuws was bij het gesprek met buitenlandse journalisten op zijn residentie Schloss Bellevue in Berlijn. De NSA-affaire bracht hem terug naar de DDR-tijd waarin afluisteren de dagelijkse praktijk was.

De Duitse president Joachim Gauck (74) wilde woensdagavond niet te veel over Edward Snowden zeggen. “Als ik een telefoongesprek voer, vind ik het een onverdraaglijke gedachte dat het afgeluisterd kan worden. Iets lijkt teruggekeerd te zijn waarvan ik dacht dat die tijd voorbij was.” Gauck groeide op in de DDR en ontpopte zich na zijn studie als theoloog als anti-communistische burgerrechtenactivist. Al eerder vroeg de voormalige dominee zich af of hij nog wel ‘vrij telefoneren’ kon.

Vuist op tafel

Het was  één van de weinige momenten dat Gauck even uit zijn rol viel als bedachtzame en beminnelijke president en met zijn vuist op tafel sloeg. De president van Duitsland moet zijn woorden zorgvuldig kiezen omdat hij geen politieke uitspraken mag doen. Zijn functie is in die zin eerder te vergelijken met die van de Nederlandse monarchie.

Oekraïne

Gauck sprak ook over de onlusten in Oekraïne, het raakt hem zeer. “Die onzekerheid die de demonstranten nu meemaken ken ik nog goed uit 1988. Je weet dat er iets moet veranderen. De tanks kwamen op ons af. Gelukkig liep het bij ons goed af, in Oekraïne vallen er doden.”

Op 5 mei 2012 voerde Gauck, als eerste Duitser in de geschiedenis, het woord tijdens de Nationale Viering van de Nederlandse Bevrijding. 

De Duitse president stelde dat burgers en overheid nooit gelijk zijn. “Zij die de wapens hebben, zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de burgers. Dat moet de regering goed beseffen.” Volgens Gauck moeten de EU en Rusland nu samen in Kiev bemiddelen. “De EU moet de deur open houden, maar moet daarbij ook de Oekraïense relatie met Rusland erkennen.

Kies voor Rusland of EU

Afgelopen najaar sprak het Duitse staatshoofd met de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj. “Ik vroeg hem toen hoe hij Oekraïne over 10 jaar zag. Ik wees hem op de staat van de rechtsstaat en de economische situatie. Zie je dan Rusland als voorbeeld? Of kies je voor de Europese Unie? Het westen heeft echt iets anders te bieden.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto