
Oorzaak van de rechtszaak was een televisie-interview in februari 2002 van de toenmalige bestuursvoorzitter van de bank Rolf Breuer. Toen hij tijdens dat interview werd aangesproken op de kredietwaardigheid van mediamagnaat Leo Kirch zei hij: “Alles wat je daarover leest en hoort is dat de financiële wereld niet langer bereid is tegen normale voorwaarden geld te lenen, laat staan eigen vermogen”.
Failliet
Kort daarop was de Kirch Groep failliet, omdat geen enkele bank zijn vingers nog aan het concern wilde branden. Volgens Breuer en Deutsche Bank had dat niks te maken met het interview, maar was het mediaconcern – eigenaar van onder andere de commerciële zender ProSieben Sat1 en de betaalzender Premiere – al lang op sterven na dood.
Leo Kirch zag dat anders. Hij betichtte de bank ervan een miljardenbedrijf moedwillig in het verderf te hebben gestort. Een eerste vingerwijzing dat de in 2011 overleden Kirch in het gelijk zou worden gesteld, kwam in 2012 toen de rechtbank Deutsche Bank adviseerde een schadevergoeding te betalen. Het werd bovendien duidelijk dat het openbaar ministerie aanwijzingen had dat bestuursleden van Deutsche Bank hun getuigenissen hadden gemanipuleerd om een boete te voorkomen.
Meineed
In Duitse media wordt ervan uitgegaan dat dit laatste een belangrijke rol heeft gespeeld. Met het betalen van de schadevergoeding wil Deutsche Bank voorkomen dat de huidige ceo Jürgen Fittschen en zijn voorganger Josef Ackermann worden vervolgd voor meineed. Zij waren allebei belangrijke getuigen in het proces.
De enige die nu nog gevaar loopt is Breuer. Deutsche Bank zal waarschijnlijk een deel van de boete op zijn oude baas willen verhalen. Voor Breuer zou dit betekenen dat hij tot op het bot wordt uitgekleed.
Zoveelste boete
Voor Deutsche Bank is het zoveelste boete in korte tijd. Vorig jaar werd er voor manipulatie op de rente- en valutamarkt ook al voor 2,5 miljard euro aan boetes en schikkingen betaald. Er werd bovendien nog eens 2 miljard euro opzij gezet voor nog lopende rechtszaken. Hoeveel er voor de Kirch-zaak opzij is gezet, is onbekend.
Helemaal verrassend is het niet dat Deutsche Bank na 12 jaar de strijd heeft opgegeven. De voorzitter van de raad van commissarissen Paul Achleitner kondigde vorig jaar aan zo snel mogelijk alle nog resterende zaken die er tegen de bank uit de weg te willen ruimen. De Kirch-zaak was er een van.
De erfgenamen van Kirch hebben tevreden gereageerd op de schikking. “Ook al hadden we liever gehad dat Leo Kirch het nog zelf had mogen meemaken”, aldus een woordvoerder tegenover Focus Online.