Ga naar inhoud

Carsten Brzeski: krijgt de ECB hoofdpijn van Duitsland?

Is Duitsland het 'island of happiness'? Waar de vertrouwensindexen in andere grote economieën daalden, bleef het optimisme in Duitsland juist sterk. Tegelijkertijd daalden de reële lonen licht en wordt er gevreesd voor deflatie. De Duitse cijfers van vanochtend kunnen de Europese Centrale Bank in Frankfurt hoofdpijn bezorgen, stelt Carsten Brzeski.

De Duitse Purchasing Managers Index (inkoopmanagersindex) groeide in februari naar het hoogste punt in 2,5 jaar na een flinke stijging in de servicecomponent en staat nu op 56,1 tegen 55,5 in januari. Maar tegelijkertijd verzwakte de productiecomponent een beetje van 56,5 in januari naar 54,7 deze maand. Het milde winterweer, kleine voorraden en steeds meer orders zorgen voor een actieve economie de komende maanden.

Daling reëel loon 

Tegelijkertijd geven de huidige cijfers ook voer voor hen die Duitsland beschuldigen van het vergroten van de economische problemen in de omliggende landen. Eerder vanmorgen meldde het Duitse bureau van statistiek dat de reële lonen in Duitsland daalden met 0,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het was de eerste daling sinds 2009. Maar zelfs als dit getal een stijging was geweest zou het een teleurstelling zijn. De afgelopen 6 jaar stegen de Duitse reële lonen gemiddeld met 0,5%. Te weinig  om een nieuwe golf van consumptie te veroorzaken, maar ook te weinig om de balans in Europa terug te brengen.

Deflatie

Buiten dat zou ook het Duitse deflatiecijfer een debat in de eurozone kunnen voeden.  Dit omdat de productiekosten in Duitsland in januari daalden met 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat terwijl de consumentenprijs van niet-duurzame goederen stegen met 1,2% en de prijzen van halffabricaten daalden met 1,8% en 3% voor energie.

In feite is de grote daling van het energiecomponent mogelijk terug te zien in de komende cijfers van de consumentenprijsindex. Zoals eerder gezegd, als de algemene inflatie daalt, dan zou dat niet voldoende zijn om automatisch de nieuwe Europese Centrale Bank tot actie over te laten gaan. Maar het kan zeker de discussie in Frankfurt verscherpen.

Hoofdpijn

Al met al zouden de Duitse cijfers van vanochtend voor voldoende stof moeten zorgen waar de ECB over kan nadenken. De Duitse economie ronkt, maar tegelijkertijd komt de eurozone daardoor niet beter in balans. Samen met de vrees voor deflatie is dit een cocktail met een grote kans op hoofdpijn.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa

Meer Carsten Brzeski op Duitslandnieuws:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: