Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Solliciteren in Duitsland: zoek in het zuiden en mijd moordende concurrentie in het Ruhrgebied - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Solliciteren in Duitsland: zoek in het zuiden en mijd moordende concurrentie in het Ruhrgebied

Op zoek naar een baan in Duitsland? Mijd dan de moordende concurrentie in de grensregio en vooral het Ruhrgebied. Veel betere kansen zijn er in het zuiden zoals Beieren en Baden-Württemberg of iets noordelijker in de regio rond Frankfurt am Main. Ook Hamburg biedt goede kansen.

Waar worden in Duitsland de hoogste lonen betaald, omdat vakmensen niet goed te vinden zijn? Het standaardantwoord op deze vraag is al jaren München. De Beierse hoofdstad symboliseert de groei van de Duitse arbeidsmarkt de afgelopen jaren als geen ander. München voert ook al jaren de lijst aan met het minste aantal sollicitanten per vacature. Maar volgens het laatste onderzoek heeft München de koppositie moeten afstaan. Bij een vergelijking van 75 Duitse steden door banenzoekmachine Adzuna duikelt de Beierse hoofdstad met 1,5 sollicitant per vacature naar plaats 5.

Top 5: Hier zijn sollicitanten gewenst

(Aantal sollicitanten per vacature)

 1. Regensburg (1,2)
 2. Ingolstadt (1,3)
 3. Darmstadt (1,3)
 4. Stuttgart (1,4)
 5. München (1,5)

De nieuwe nummer 1 Regensburg komt ook uit Beieren. Hier komen 1,2 sollicitanten op een vacature af. Vlak daarachter volgen Ingolstadt (Beieren) en Darmstadt (Hessen) met 1,3 sollicitanten op een vrije plek. Waar Regensburg (BMW) en Ingolstadt (Audi) het goede resultaat niet in de laatste plaats aan grote autofabrieken te danken hebben, profiteert Darmstadt van de hoge vraag naar de hoge vraag van dienstverleners in het Rijn-Main-gebied.

In Zuid-Hessen zijn bijzonder veel vacatures voor adviseurs te vinden. Ook de Baden-Württembergse hoofdstad Stuttgart (1,4) belandt dit jaar nog voor München, blijkt uit het onderzoek.

Grote concurrentie in Ruhrgebied

De regionale verschillen zijn groot. Een blik op de onderste regionen van de ranglijst laat zien waar de problemen het grootste zijn: het Ruhrgebied. De donkerste wolken hangen boven Oberhausen waar op één vacature 28 mensen afkomen. Daarna volgen steden uit de zelfde regio: Gelsenkirchen, Duisburg, Bochum en Dortmund. Berlijn wordt vaak als zorgenkind genoemd, maar wist zich afgelopen jaar sterk te verbeteren. In de Duitse hoofdstad zijn 12 sollicitanten per vacature beschikbaar.

Top 5: Meeste sollicitanten in Ruhrgebied

(Aantal sollicitanten per vacature)

 1. Oberhausen (28,0)
 2. Gelsenkirchen (26,3)
 3. Duisburg (19,3)
 4. Bochum (15,8)
 5. Dortmund (13,5)

Zuid-Duitsland

Ook op deelstaatniveau gemeten springt Zuid-Duitsland er bovenuit. In Baden-Württemberg, Beieren en Hessen zijn de minste sollicitanten per vacature. In het noorden doet stadsdeelstaat Hamburg het goed. Oost-Duitsland is vooral onderin de lijst terug te vinden. Brandenburg, de deelstaat die om Berlijn heen ligt is de rode lantaarndrager. Saksen-Anhalt en Mecklenburg-Voorpommeren doen het maar een beetje beter. Al loopt daar de werkloosheid wel terug. Noordrijn-Westfalen is terug te vinden in de middenmoot.

Minste sollicitanten in Zuid-Duitsland en Hamburg

(Aantal sollicitanten per vacature)

 1. Baden-Württemberg (3,8)
 2. Hamburg (3,9)
 3. Beieren (4)
 4. Hessen (5,4)

Oost-Duitsland heeft de meeste sollicitanten

(Aantal sollicitanten per vacature)

 1. Brandenburg (27,3)
 2. Saksen-Anhalt (21,9)
 3. Mecklenburg-Vorpommeren (20,6)

Banen in ict en consultancy

Volgens banensite Adzune zijn de meeste vacatures te vinden binnen de ict en de consultancy (samen 80.000 vacatures). Ook binnen de horeca, accountancy en de financiële wereld (samen 78.000 vacatures) worden veel mensen gezocht. Ook zijn veel technische vacatures niet ingevuld.

Duitslandnieuws over werkgelegenheid »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: