Ga naar inhoud

Pieter Pauw: Gezeur over extra accijns op diesel en LPG is raar en kortzichtig

De Nederlandse overheid heeft per 1 januari de accijns op LPG en diesel verhoogd. Volgens tegenstanders van de verhoging, tanken automobilisten en transporteurs nu massaal in het buitenland, en heeft dit dramatische gevolgen voor pomphouders en ondernemers in de grensstreek. Volgens de BOVAG zorgt de accijns voor 'spookdorpen', en lachen de overheden van onze buurlanden zich 'helemaal suf' om de bedenksels van het Binnenhof.

Rare en kortzichtige uitspraken: de prijzen van LPG werden weliswaar met 7 cent per liter verhoogd, maar die van diesel met slechts 2. De effecten op de meeste tankstations zullen nihil zijn.

Honderd andere redenen

Vergeleken met een jaar eerder constateerde BOVAG in januari een dramatisch lagere verkoop LPG, diesel, benzine en tabak. Dat er op de laatste twee helemaal geen accijnsverhoging is toegepast, en dat de teruggang ook honderd andere redenen kan hebben, laat de brancheorganisatie voor ondernemers in de mobiliteit achterwege. Dat die redenen er zijn blijkt zelfs uit de cijfers van BOVAG zelf: de verkoop van LPG zou binnen een straal van 20 kilometer van de grens met 18% zijn gedaald, maar in heel Nederland met 18.7%. De uitspraak dat de lagere verkoop grotendeels veroorzaakt wordt door ‘in het buitenland tanken’ klopt simpelweg niet.

Accijns ongedaan maken

De Achterhoek wil de accijnsverhoging ongedaan maken en werkt aan een brandbrief. De burgemeester van Zutphen moet twee keer nadenken voor hij die ondertekent. Ten eerste mag ik hopen dat niet veel mensen zo stom zijn om vanuit Zutphen te gaan tanken in Duitsland. Heen en weer minimaal 70 kilometer, om gemiddeld 6 cent per liter goedkoper te tanken (cijfers van het EU oil bulletin). Bij een verbruik van 1:15 moet je minimaal 100 liter tanken om de kosten te dekken – de tijd ben je kwijt. Ten tweede levert het voor de pomphouders in Zutphen winst op: want als de pompstations in de grens verdwijnen, krijgen zij meer klanten.

Meldpunt

Toch is het ‘pompen of verzuipen’, aldus het CDA. À la PVV opende de partij meteen een meldpunt. Kortzichtigheid alom. Als een paar cent accijnsverhoging de lokale ondernemers de das om doet, dan mogen ze hun borst wel natmaken. Want olie wordt binnen een paar decennia zo duur, dat wij overstappen op andere transportvormen of andere brandstoffen. Tankstations zullen verdwijnen, zoals videotheken dat ook doen en melkboeren dat gedaan hebben.

Verslaving

Indirect zorgt die accijns op brandstof er juist voor dat onze verslaving aan oprakende fossiele brandstoffen minder hardnekkig is als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Want omdat brandstof duurder is, rijden wij minder en in kleinere en zuinigere auto’s. Bijkomend voordeel is dat onze auto’s minder vervuilend zijn en het klimaat minder belasten.

Met de paar pomphouders voor wie de accijnsverhoging echt problemen oplevert, leef ik mee. Ik heb er zelf ook ooit ‘op de pomp’ gewerkt. Maar wetgeving kan nou eenmaal niet voor iedereen alleen maar voordelen hebben.

Pieter Pauw is onderzoeker bij het Deutsches Institut für Entwicklungspolitik in Bonn.

Deze opinie is eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: