Ga naar inhoud

Nederland kan profiteren van economische jubelstemming in Duitsland

De Duitse economie zit in de lift, en in 2014 stijgt de curve nog steiler omhoog, zo verwacht de Duitse regering in het economisch jaarbericht. Die mededeling wordt begeleid door tal van andere positieve cijfers en verwachtingen. Meer banen, meer economische groei en de consument besteedt meer. Daar kan Nederland van profiteren.

De minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) hield woensdag zo’n beetje een lofrede op de Duitse economie bij de presentatie. Duitsland verwacht dat het aantal werkenden op 42,1 miljoen uitkomt. Een record. De Duitse economie zal groeien met 1,8% en in 2015 wordt zelfs rekening gehouden met 2%.

Extra banen en de stijgende lonen zorgen voor een stijgende binnenlandse vraag, wat volgens Gabriel een belangrijke steunpilaar voor de Duitse groei zal zijn. Net als vorig jaar zal de import sterker stijgen dan de export. Ook liep vooral het aantal werklozen in het economisch zwakkere Oost-Duitsland terug.

Bron: Die Welt/Statistisches Bundesamt
Bron: Die Welt/Statistisches Bundesamt

 

Waar in Duitsland de jubelstemming er al een tijdje in zit, begint Nederland nog maar net met opkrabbelen. De vraag is hoe Nederland van de Duitse successen kan profiteren.

Aanhaken bij Duitsland

“Nederland worstelde de afgelopen jaren vooral met ‘home made’ problemen zoals de huizencrisis”, vertelt Carsten Brzeski, econoom bij ING-DiBa in Brussel en Frankfurt am Main. Volgens Brzeski heeft Nederland de bodem nu bereikt en moet het nu zien hoe het bij het Duitse succes kan aanhaken.

Binnenlandse vraag

“Je zag hier in België al dat de export naar Duitsland het beter deed dan de Nederlandse”, signaleert de econoom tegenover Duitslandnieuws. “Dat kwam omdat België met het produceren van ‘ouderwetse machines’ beter op de Duitse economie aansloot.” Maar de ING-DiBa-analist ziet nu ook kansen voor Nederland. “Heel belangrijk is dat de binnenlandse vraag in Duitsland zeer waarschijnlijk zal stijgen door hogere lonen, extra banen en het rotsvaste consumentenvertrouwen. Dat is vooral goed nieuws voor de Nederlandse export.”

Ook ABN AMRO-econoom Aline Schuiling wijst op het belang van de binnenlandse vraag. “Behalve de extra banen en de groeiende lonen zie je ook dat de vermogens van huishoudens toenemen. Dat is interessant, want van meer banen en hogere lonen kan het positieve effect worden teniet gedaan door bijvoorbeeld inflatie of extra belastingen. Als het eigen vermogen toeneemt, dan valt er ook werkelijk wat te besteden.”

Kansen voor dienstverlening en bouw

Brzeski ziet groeikansen voor de traditionele Nederlandse export van voedsel. “Maar ook, en dat is goed nieuws, voor de dienstverlening. Denk aan grote adviesbureaus, en vooral ook kennis op het gebied van ict en energie. Dat is in Duitsland nu erg gevraagd.” Brzeski zag de afgelopen maanden al veel Belgische aannemers opdrachten binnenslepen uit Duitsland. “De nieuwe regering Merkel wil veel investeren in infrastructuur, Nederlandse bedrijven kunnen goed meedoen in de aanbesteding om grote klussen.”

Chemie

Een andere sector die ook kan profiteren van de Duitse groei is de chemie. “Sowieso is de chemie in Nederland, België en Duitsland zeer nauw met elkaar verbonden”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie VNCI. Volgens haar is goed nieuws in Duitsland automatisch ook positief voor Nederland. “We zien vooral dat de export van grondstoffen voor de chemie en ‘special treat chemicals’ zoals hoogwaardige lakken voor auto’s en vliegtuigen het goed doen.”

Industrie terug naar Europa

De sterke Duitse economie werkt als een turbo voor het Europees herstel, maar het heeft ook schaduwzijden. Hoogopgeleide jongeren uit Zuid-Europa verlaten hun moederland voor het noorden waar de banen zijn. CDU-Bondsdaglid Kees de Vries opperde daarom al tegenover Duitslandnieuws dat Duitsland meer industrie naar Zuid-Europa moet verplaatsen in plaats van Azië.

Een goed idee, vindt ABN AMRO-econoom Schuiling. “Je ziet daar nu voorzichtig herstel, dat kan zich niet voortzetten als de hoogopgeleide mensen zijn verdwenen. Je ziet de laatste jaren al een omslag in het denken bij bedrijven. De productie wordt teruggehaald uit Azië. De loonkosten in Zuid-Europa zijn weer lager, je hebt minder transportkosten, er is één munt. Als deze trend zich doorzet is dat goed nieuws voor de hele eurozone.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto