Ga naar inhoud

Duitse liefde voor Europa raakt steeds meer bekoeld, AfD gaat Europa in

Wie naar Duitse politici als bondskanselier Angela Merkel (CDU) of de minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) luistert, hoort ze met enige regelmaat verkondigen dat 'meer Europa' de enige oplossing is. Die gedachte kan op steeds minder bijval rekenen onder Duitsers, de liefde voor Europa bekoelt. Opiniepeilers zijn zeker van zetels voor het eurokritische AfD.

Meer dan de helft van de Duitsers is niet meer zo enthousiast over de Europese Unie. Die trend is te zien in het hele land en binnen alle politieke partijen. Alleen bij Die Grünen zijn de pro-Europeanen nog in de meerderheid.

Minder Europa

Drie maanden voor de Europese Parlementsverkiezingen wil 54% van de Duitsers dat de bevoegdheden die het land zelf kan regelen vanuit Brussel weer wordt overgedragen naar Berlijn. Dat blijkt uit een peiling, gehouden door opiniepeiler INSA in opdracht van FOCUS Online.

Nederland pleit in Europa ook voor deze zogenaamde subsidiariteit. Minister Frank-Walter Steinmeier zei eind vorige maand tegen zijn Nederlandse collega Frans Timmermans in Berlijn dat Nederland de juiste koers vaart. “De Nederlandse lijn is ook die van Duitsland.”

Deze mening wordt voor de meerderheid gedeeld door kiezers van de coalitiepartijen CDU/CSU (60%) en de SPD (56%). De afkeer voor de EU leeft sterker bij mensen die op Alternative für Deutschland (78%) of op FDP (71%) stemmen. Bij Die Grünen wil 46% minder Europa.

AfD gaat Europa in

De jongste partij van Duitsland, het eurokritische AfD kan volgens de peiling rekenen op zetels in het Europees Parlement. De partij haalde afgelopen september de kiesdrempel net niet om in de Bondsdag te komen. Nu kan de partij volgens de INSA-peiling op een koers van 8%, dat is meer dan genoeg voor de Europese drempel van 3%.

FDP vecht voor bestaansrecht

Daar tegenover staat de liberale FDP die bij de afgelopen verkiezingen uit de Bondsdag verdween en nu ook met samengeknepen billen de Europese Verkiezingen moet afwachten. De kiesdrempel is 3%, rond die waarde schommelen de liberalen. De overige partijen halen ongeveer vergelijkbare cijfers als de resultaten bij de laatste verkiezingen.

Volgens opiniepeiler Hermann Binkert is het zeker dat de AfD in het Europarlement komen te zitten, zegt hij tegen FOCUS Online. “De FDP moet er nog echt om vechten. De Europese Verkiezingen zijn een graadmeter om te zien welke van de twee kleine partijen de meeste toekomstwaarde heeft.” Volgens hem is het daarbij ook van groot belang of de partijen dit jaar zetels in de deelstaatparlementen halen. “Voor AfD en FDP is 2014 het jaar van de beslissing.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: