
Het initiatief hiervoor kwam afgelopen jaar op gang na een overleg tussen de burgemeesters van Münster, Osnabrück, Enschede en Hengelo samen met de EUREGIO.
Honderden werklozen
De Duitse steden stonden voor de opgave om vanaf 1 augustus 2013 voor ieder kind tussen één en drie jaar oud een kinderopvangplaats beschikbaar te stellen. Duidelijk was dat de hiervoor te weinig Duitse vakmensen beschikbaar zijn, terwijl in Nederland de werkloosheid in de kinderopvang juist gestegen is door bezuinigingen. Alleen al in de dichtbij de grens gelegen steden Almelo, Hengelo en Enschede staan 300 werkloze pedagogisch medewerkers ingeschreven.
Angst voor Duitsland wegnemen
De informatiebijeenkomst van dinsdag heeft werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact gebracht. De gemeente Münster presenteerde zich aan de deelnemers als werkgever. Coen van Dijk, burgeradviseur bij de EUREGIO vertelde over het sociale verzekeringssysteem en het belastingrecht in het buurland. “De informatie die wij tijdens dit soort bijeenkomsten geven, helpt om de angst in het buitenland te gaan werken te verminderen”, vertelde Van Dijk.
Grote interesse
Er werd ook gesproken over de erkenning van Nederlandse diploma’s over de grens. Omdat er in Nederland rond de 80 verschillende beroepskwalificaties in de sociale pedagogiek zijn, is het van belang te kijken welke diploma’s gelijkwaardig zijn aan de Duitse situatie. De interesse bij de aanwezigen was groot om in Duitsland te werken. Meer dan de helft van de deelnemers gaven zich op voor een meeloopdag bij een kinderopvang in Münster.
Eurregio
Niet alleen pedagogisch medewerkers werpen een blik over de grens. De EUREGIO-burgeradvisering informeert tijdens spreekuren steeds vaker Nederlanders over de mogelijkheden om in Duitsland te werken. In 2013 ging 69% van de gevoerde adviesgesprekken over dat onderwerp. In 2010 was dit nog maar de helft. Jaarlijks komen ongeveer 8.000 mensen langs voor informatie over werken in Duitsland.