Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Industrie siddert voor Duits snoeien in kortingen op vervuilende stroom - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Industrie siddert voor Duits snoeien in kortingen op vervuilende stroom

SPD-leider Sigmar Gabriël begint vanmiddag aan zijn lastigste klus als minister verantwoordelijk voor de Energiewende. Gabriël wil de subsidies op stroom afbouwen en staat daarmee lijnrecht tegenover de machtige industriële lobby. Chemisch concern BASF loopt op de besluiten vooruit en schroeft zijn investeringen terug. Daarmee staan enkele honderden Duitse banen op de tocht.

Vertegenwoordigers van de industrie en minister Gabriël ontmoetten elkaar vanmiddag in Berlijn. De belangen zijn helder. Aan de ene kant de Duitse industrie die zijn kortingen op vervuilende energie niet wil verliezen. [Lees hier meer over het EEG-tarief] Aan de andere kant het het kabinet dat moet bezuinigen en tegelijkertijd voldoende duurzame alternatieven moet aanbieden voor zijn zo gewenste Energiewende.

BASF

Cruciaal is of het Duitse bedrijfsleven zijn concurrentiepositie kan behouden en daarbij voldoende vertrouwen houdt in de koers van Gabriël. Chemisch concern BASF laat in de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten dat hij in de komende 5 jaar de investeringen van BASF in Duitland van 33% naar 25% terug laat lopen. Een herverdeling van de investeringen van in totaal 1,33 miljard euro. Al eerder liet RWE-topman Peter Terium weten vanwege de Energiewende fors te bezuinigen.

Nu niets aan de hand

Voorlopig zijn de omstandigheden voor de industrie echter nog zeer gunstig. Het uitgekeerde kortingsbedrag ter bevordering van groene stroom steeg van 4 naar 5,1 miljard. Het aantal bedrijven dat in aanmerking kwam voor subsidies steeg van 1720 tot 2009. Zo berekende Der Spiegel op basis van cijfers van het ministerie van Economische Zaken.

Dumpen groene stroom

Vanuit Europa en Nederland klinkt al langer kritiek. Zo zou de Duitse binnenlandse stroomkorting de internationale concurrentiepositie op oneerlijke wijze verbeteren. Energiecentrales in Nederland draaien onder de capaciteit of zijn stilgevallen vanwege de goedkope Duitse groene stroom op de Nederlandse markt.

Zelf opwekken

Wat de Duitse industrie extra bezorgd maakt is het voornemen van Merkel 3 de zelf opgewekte stroom tegen het normale tarief te belasten. Vaak zijn langjarige investeringsbesluiten genomen op basis van de korting die nu teniet wordt gedaan.

Dossier Energiewende

Duitslandnieuws.nl werkt aan dossiers. Bijvoorbeeld het thema Energiewende.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.