Ga naar inhoud

Penningmeester CDU stapt op wegens bankrekening op de Bahama’s

De penningmeester van de CDU, Helmut Linssen, heeft donderdag zijn ontslag aangeboden aan zijn baas Angela Merkel. De reden is een schimmige – voor velen onverklaarbare – bankrekening die hij lange tijd had op de Bahama’s die hem uiteindelijk zelfs geld kostte in plaats van iets opleverde.

Het tijdschrift Stern was er eerder deze week achter gekomen dat Helmut Linssen tussen 1997 en 2004 ongeveer 420.000 euro via Luxemburg heeft weggesluisd naar een rekening op de Bahama’s.

Niet strafbaar

De reden was duidelijk: minder belasting betalen, maar op zich had hij daar nog niks fout mee gedaan. Sterker, het openbaar ministerie onderzocht de zaak en besloot in 2012 af te zien van strafvervolging.

Linssen zelf zegt eveneens dat er juridisch niks mis is met zijn transactie, het vreemde is alleen dat hij door de hoge transactiekosten uiteindelijk meer geld heeft verloren dan als hij zijn geld gewoon in Duitsland op de bank had laten staan.

Zwart geld

Deze rare combinatie, plus het feit dat de CDU in de jaren negentig ook al een enorm schandaal meemaakte met zwart geld – het betekende de val van kanselier Helmut Kohl en zijn toen vermoedelijke opvolger Wolfgang Schäuble – heeft Linssen waarschijnlijk gedwongen zich terug te trekken. Tegenover de Bild Zeitung zei hij dat hij het ‘in het belang van de partij’ heeft gedaan.

Linssen was sinds 2010 penningmeester van Merkels’ CDU. Zijn opvolger zal tijdens de volgende partijdag in april worden gekozen.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: